Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

iDeal wint de Banking & Finance ICT Innovation Award 2006 voor Nederland

Brussel, 20 november 2006 - Voor de derde keer op rij is de Banking & Finance ICT Innovation Award uitgereikt. De prijs voor Nederland werd toegekend aan iDEAL op grond van 'werkelijk vernieuwende introducties in de financiële wereld met reeds bewezen waarde in de markt'. De jury vooral voor iDeal, vanwege het open en innovatieve karakter van het project.

Op het jaarlijkse Banking & Finance Grand Gala, dat afgelopen vrijdagavond 17 november plaatsvond in het Belgische Château du Lac in Genval, iets ten zuidoosten van Brussel, is iDeal door de jury unaniem als winnaar gekozen. De Nederlandse jury, die bestaat uit Paul Iske, onafhankelijk innovatie consultant en adviseur bij ABN Amro, Arno Boersma, consultant bij Squarewise en Richard Neve, senior editor van Banking & Finance, heeft alle genomineerde projecten getoetst op innovatie, maatschappelijke impact en natuurlijk ook gekeken of het 'werkt'.

Het oordeel van de jury over iDeal: 'iDeal heeft een nieuwe standaard voor betalen op internet bedacht. Klanten van de deelnemende banken kunnen met iDeal hun online aankopen betalen via hun eigen bank. De basis bestaat uit een idioom waar elke deelnemende bank zijn internetbankier pagina's aan kan hangen. Het systeem is in principe virtueel en draait bij de deelnemende banken deels een eigen server. Nieuwe hardware of applicaties waren echter niet nodig bij de ontwikkeling en het draaiend houden van de oplossing. Een pluspunt, volgens de jury. Het systeem is daardoor schaalbaar, iDeal begon ooit met vier labels, maar inmiddels doen meer banken passief en actief mee. Of, een frisse blik op bestaande buildingblocks, eenvoudig in opzet en dus een sterk concept. Een andere belangrijke pre is dat bij de ontwikkeling van iDeal sterk is geredeneerd vanuit de consument. De oplossing zorgt voor gemak - de consument is immers al bekend met het internetbankieren bij zijn eigen bank - en vertrouwen. De consument bankiert bij zijn eigen bank, met bekende interface.

Voor de retailers en de banken is iDeal ook van toegevoegde waarde. De positieve maatschappelijke impact van iDeal - kijk ook naar de hoeveelheid transacties (2,6 miljoen in het eerste jaar) - is groot. Maar vooral omdat iDeal een vorm van open innovatie is -verschillende financiële partijen participeren in dit project - is iDeal volgens de jury de winnaar.'

Voor België/Luxemburg ging de Award naar Inventive Designers & Dexia Belgium. De andere genomineerden voor de Banking & Finance ICT Innovation Awards 2006 waren de bedrijven: Cashferium, ING/Mercury met het Performance Center, NIIT Technologies & KBC, Neteconomy en UnifiedRoot.

Over iDeal
iDEAL is een internetbetaalmethode die ontwikkeld is door ABN AMRO, ING Bank, Postbank en Rabobank. Consumenten die internetbankieren bij een van deze banken kunnen gelijk gebruik maken van iDEAL. Dit betekent dat consumenten kunt afrekenen in hun vertrouwde betaalomgeving met dezelfde hulpmiddelen, op basis van de specifieke beveiligingsmethodes van de bank. De betaling wordt direct ten laste van de betaalrekening uitgevoerd.

Over Banking & Finance
Het tijdschrift Banking & Finance verschijnt elke twee maanden in Nederland, België en Luxemburg. Onderwerpen die in het tijdschrift aan de orde komen zijn trends en actuele zaken uit de financiële en verzekeringswereld. Het tijdschrift staat centraal bij alle activiteiten die Banking & Finance organiseert: Lunchcauserieën, seminars, Congressen en Grand Gala's. Het thema van het Banking & Finance 7e Grand Gala in 2007 (16 november 2007) is 'What happens after MiFID?'.

De website www.bankingfinance.nl is het unieke platform waar in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) zowel via print als online gecommuniceerd kan worden binnen de Financial Services Industry, haar leveranciers, haar klanten en werknemers. Banking & Finance verschijnt tweemaandelijks in een gecontroleerde oplage van ruim 14.000 exemplaren.



Ingezonden persbericht