Technische Universiteit Eindhoven

20-11-2006:

Eindhoven School of Education opgericht

Nieuw instituut van TU/e en Fontys voor lerarenopleiding, onderwijswetenschap en onderwijsinnovatie

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Fontys Hogescholen hebben een instituut opgericht voor de opleiding van eerstegraads docenten bèta en techniek, voor onderwijswetenschap en onderwijsinnovatie. De besturen van de TU/e en Fontys hebben maandag 20 november de gemeenschappelijke regeling voor het instituut Eindhoven School of Education ondertekend. Het is het eerste instituut op dit gebied in ons land.

Opleiding en onderzoek
Eindhoven School of Education (ESoE) is gevestigd op de TU/e-campus en verzorgt academisch onderwijs op masterniveau. ESoE ontplooit ook onderwijsactiviteiten op de Fontyscampussen in Eindhoven en Tilburg, doet toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijswetenschap en ondersteunt en bevordert onderwijsinnovaties bij onderwijsinstellingen in de regio Zuid-Nederland met name door professionalisering van het onderwijzend personeel. Zo verzorgt het instituut de tweejarige masteropleiding in Science Education and Communication met als specialisaties informatica, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Studenten met een bachelordiploma van Fontys of van de TU/e op zak kunnen deze nieuwe wetenschappelijke masteropleiding gaan volgen. Hier worden leraren opgeleid die les gaan geven in de bovenbouw vwo en havo.
Het ESoE-onderzoek mikt op toepassingen en vernieuwingen in het eerstegraads bèta-onderwijs, leidend tot meer vwoers met profiel Natuur en Techniek. Researchprojecten worden met name uitgevoerd door promovendi. Het instituut wil binnen vijf jaar een dertigtal promovendi aan het werk hebben.

De dagelijkse leiding van het opleidings- en onderzoeksinstituut ESoE berust bij directeur Wim Jochems. Hij is medio dit jaar gestart met het opzetten van dit nieuwe instituut. Prof. Jochems is vanaf 1 mei jl. hoogleraar onderwijsinnovatie aan de TU/e. Wim Jochems houdt vrijdag 9 maart 2007 zijn intreerede aan de TU/e. Op die dag wordt een symposium georganiseerd over het vakgebied onderwijswetenschap en onderwijsinnovatie.

'terug'