GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

EU-verbod op honden- en kattenbont: groen koploperschap loont

Brussel, 20 november 2006 - De Europese Commissie heeft vandaag een Europees verbod op de handel in honden- en kattenbont voorgesteld. De Commissie volgt hiermee een aantal EU-landen die op eigen houtje zo'n verbod hadden ingesteld. Volgens GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg bewijst dit verbod hoe belangrijk het is dat er EU-landen zijn die voorop durven te lopen met diervriendelijk en groen beleid.

'Rechtse partijen zoals CDA en VVD verzetten zich vaak tegen de dierenwelzijns- en milieuvoorstellen van GroenLinks met het argument dat deze zaken door de EU moeten worden geregeld. Welnu, dat bereik je juist door in Nederland het voortouw te nemen, zo is vandaag bewezen', aldus Buitenweg.

In China en andere Aziatische landen worden miljoenen honden en katten gedood voor hun vacht. Dit bont vindt ook zijn weg naar de Europese markt, meestal met een misleidend label. In Nederland is hondenbont aangetroffen in knuffels voor kinderen en speelgoed voor huisdieren. Buitenweg juicht het toe dat grenzen dichtgaan voor honden- en kattenbont: 'Geen enkele consument wil zo'n product. Aan het honden- en kattenleed in China wil toch niemand meebetalen?'.

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, heeft in de afgelopen jaren maatregelen genomen tegen de handel in honden- en kattenbont. Daardoor is een onoverzichtelijke situatie op de Europese markt ontstaan. Onder druk van de nationale verboden, verontruste burgers en het Europees Parlement doet de Commissie nu het voorstel om de productie, verkoop, import en export van deze bontsoorten in de hele Europese Unie te verbieden. Dat schept duidelijkheid. Ook voor de opsporing van foutief gelabeld honden- en kattenbont stelt de Commissie een aanpak voor.

'De Commissie doet voor het importverbod een beroep op de clausule in het wereldhandelsverdrag (GATT) die handelsbeperkingen omwille van de 'openbare zedelijkheid' toestaat. Dat is interessant, want het Europese verdrag bevat ook een bepaling die 'openbare zedelijkheid' aanmerkt als een legitieme grond voor importverboden (artikel 30 EG). Nederland zou daarom de argumentatie van de Commissie moeten aangrijpen om de import van dierenleed vanuit andere EU-landen te stoppen. Verbied bijvoorbeeld de nertsenfokkerij en de foie gras. Dit is de leverpastei waarvoor in Frankrijk miljoenen ganzen mishandeld worden. Ik zie het voorstel dat de Commissie vandaag deed als een uitnodiging aan Nederland om verdergaande dierenwelzijnsmaatregelen te nemen. Aan GroenLinks zal het niet liggen', aldus Buitenweg.


--------------------------------------

Anita de Horde
Voorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int www.groenlinks.nl/europa