Gemeente Arnhem

Wijk Sint Marten - Sonsbeekkwartier wint weddenschap met gemeente(16-11-06)
De wijk Sint Marten Sonsbeekkwartier heeft de gemeente Arnhem verrast. Een weddenschap over afvalscheiding is door de wijkbewoners met glans gewonnen. Het afgelopen jaar is er 31 % meer oud papier en 12 % meer glas gescheiden ingezameld dan het jaar daarvoor. Hiermee verdient de wijk een bedrag van 8.900 euro; het bedrag dat de gemeente heeft uitgespaard aan verbrandingskosten van afval.

De streefgetallen die bij het begin van de weddenschap werden afgesproken, bedroegen 24% meer oud papier en 10% meer glas. Hier zit de wijk dus ruim boven. In gewicht heeft de wijk 85 ton meer papier en glas ingezameld dan een jaar eerder, terwijl 69 ton het streven was. Het verbranden van 1 ton afval kost de gemeente circa 100 euro.

Afvalscheiding bevorderen
Afvalscheiding heeft al jaren prioriteit bij de gemeente Arnhem. Veel inwoners werken hier aan mee. Desondanks lukt het in Arnhem niet om de landelijke normen te halen. Oud papier en glas komen nog te vaak bij het restafval terecht. Dat is jammer, niet alleen vanwege het milieu maar ook in verband met de hoge kosten van afvalverbranding.

Film
De gemeente Arnhem wil het scheiden van afval door deze aanpak stimuleren en heeft haar steun verleend aan de productie van een film over de weddenschap. Deze film moet werken als impuls voor andere wijken. Als meer wijken het voorbeeld van Sint Marten volgen, dan wordt Arnhem een stuk milieuvriendelijker.

Uitreiking door burgemeester en wethouder
Op zaterdag 18 november wordt in het wijkcentrum De Hommel het resultaat van de weddenschap gevierd. Wijkbewoners en geĂŻnteresseerden zijn van harte welkom tussen 14.00 en 16.30 uur. Wethouder Barth van Eeten overhandigt om 14.00 uur de cheque van 8.900 euro aan de wijk. Burgemeester Pauline Krikke reikt om 15.45 uur de prijzen uit van de verloting die aan de weddenschap is gekoppeld.