Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Uitreiking Vrijwilligersspeld IJsselmonde op 17 én 20 november

Bram van Hemmen, portefeuillehouder voor ondermeer Vrijwilligersbeleid, reikte vrijdag 17 november de Vrijwilligersspeld IJsselmonde uit aan vier vrijwilligers van het Dienstencentrum Groot IJsselmonde. Op maandag 20 november reikte hij de Vrijwilligersspeld IJsselmonde uit aan een vrijwilliger van huize Smeetsland.

Uitreiking vrijdag 17 november, 20.00 uur, Dienstencentrum Groot IJsselmonde, Grote Hagen 88

Vier vrijwilligers van het Dienstencentrum Groot IJsselmonde zijn 25 jaar actief en krijgen tijdens de vrijwilligersavond van het Dienstencentrum voor hun jarenlange inzet de Vrijwilligersspeld IJsselmonde. Volgende maand stoppen zij met hun werkzaamheden. Het gaat om de dames Jührend (69 jaar), Roos (90 jaar) en Schäffers (74 jaar) en de heer Schäffers (74 jaar).

Mevrouw Jührend 1) helpt bij het buffet en de maaltijdvoorziening. Naast haar werk in het
Dienstencentrum is zij 10 jaar vrijwilliger bij de kleutergroepen van de Meester Baarsschool als
assistente.

Mevrouw Roos en mevrouw Schäffers ondersteunen de maaltijdvoorziening. Verder zijn zij op donderdagavond en zondagmiddag gastvrouw bij het dansen. Zij zijn zelfs de oprichters van deze gezellige dansactiviteit. Mevrouw Schäffers is daarnaast ook nog actief in verpleeghuis Antonius bij het rolstoeldansen.

De heer Schäffers tot slot is deejay tijdens de dansavond en middag bij het dansen. Hij neemt zijn eigen muziek mee op CD, casette of LP. Hij is de echtgenoot van mevrouw Schäffers.


1) De echtgenoot van mevrouw Jührend heeft bij de gemeente Rotterdam ook de Erasmusspeld aangevraagd voor haar. De speld is toegekend omdat zij buiten IJsselmonde ook actief was als vrijwilliger in Rotterdam. Van 1973 tot 1987 was ze gastvrouw bij Sparta Rotterdam op het complex Nieuw Vreelust en van 1988 tot en met 2002 gastvrouw van de bestuurskamer van het Sparta Stadion. Namens het College van B&W van Rotterdam wordt deze gemeentelijke onderscheiding als extra verrassing voor haar uitgereikt door Bram van Hemmen.

Uitreiking maandag 20 november, 14.30 uur, huize Smeetsland, Pietersdijk 60

Mevrouw Van den Berg-Lierop (89 jaar) is in 1973 begonnen als vrijwilligster in het toenmalige Sint Claraziekenhuis. Zij bracht boeken rond op de afdelingen. Ze was zeer ondernemend en actief en zodoende werd ze al snel benoemd tot wijkleidsters van de UVV-vrijwilligers in onze deelgemeente. UVV staat voor Unie van Vrijwilligers. Naast die drukke functie, bleef ze actief als vrijwilligster. In 1980 is zij begonnen met het organiseren van zangmiddagen in Smeetsland. De bewoners beleven hier veel plezier aan en de muzieklessen worden beschouwd als een therapie; de bewoners van dit huis zijn moeilijk te prikkelen. Met zang en muziek komen deze mensen tot uiting van hun gevoelens. Tijdens de muziekmiddagen leven zij weer helemaal op. Later is mevrouw Van den Berg door Huize Dijkveld gevraagd om ook daar zangmiddagen te organiseren. Ook in Dijkveld is zij zeer geliefd en kunnen ze niet meer zonder haar. Ze heeft aandacht voor een ieder. Zij is ook realistisch. Haar motto is dan ook: Muziek moet leuk zijn.