Gemeente Rotterdam

Nr. 216
21 november 2006

Wethouder Leonard Geluk neemt onderzoek Nederlandse Gezinsraad in ontvangst

NGR presenteert advies om gezinnen

aan Rotterdam te binden

Ontwikkel een stadsbrede visie op gezinsbeleid en bied tegelijkertijd maatwerk per wijk. Dit zijn de twee belangrijkste aanbevelingen in het rapport "Ouders aan het woord" van de Nederlandse Gezinsraad (NGR). Jeugdwethouder Leonard Geluk neemt het rapport vandaag in ontvangst. Het behouden van gezinnen voor de stad is voor het Rotterdamse college een belangrijk speerpunt.

Veel steden kampen met wegtrekkende gezinnen. Wil een stad gezinnen behouden, dan is een integrale aanpak van gezinsbeleid nodig. Een stad moet tegelijkertijd fysieke en sociale voorwaarden scheppen. Verkeersveiligheid, goede voorzieningen voor kinderen en jongeren, maar ook sociale contacten tussen buurtbewoners blijken cruciaal om gezinnen te binden aan de stad.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Ouders aan het Woord' van de Nederlandse Gezinsraad (NGR). De NGR signaleert dat beleidsthema's die gezinnen raken in samenhang moeten worden bekeken. Hiermee wordt voorkomen dat maatregelen elkaar tegenwerken. Wil een stad daadwerkelijk aantrekkelijk voor gezinnen worden, dan moeten bureaucratische belemmeringen worden opgeheven. Om geslaagd lokaal gezinsbeleid te voeren is inzicht in de wensen van ouders nodig. De NGR heeft met dit rapport wensen van ouders blootgelegd.

Wethouder Leonard Geluk is blij met de resultaten van het onderzoek: "De komende jaren wil ik hard werken om Rotterdam aantrekkelijker te maken voor gezinnen. We maken op dit moment serieus werk van kind- en gezinsvriendelijkheid door een integrale aanpak te ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat Rotterdamse ouders willen. Dit rapport levert daar een grote bijdrage aan".

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam