Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 21 november 2006

ZN Logo

Meer fraudegevallen in de zorg opgespoord

In 2005 is het opgespoorde fraudebedrag in de zorg toegenomen met 94% naar 8,5 miljoen euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). ZN onderzoekt ondermeer de mogelijkheden voor een gezamenlijk sanctiebeleid en voor een meldpunt voor zorgfraude.

Het fraudebedrag van 8,5 miljoen euro heeft betrekking op 1.086 geconstateerde fraudegevallen. Dit is een stijging van 31%. Het gemiddeld bedrag per geconstateerde fraude bedroeg in 2005 7.867 euro (+ 48%). Intensieve samenwerking met Europese collega's leert dat in Europa naar schatting tussen de 30 en 100 miljard euro per jaar verloren gaat aan fraude en corruptie in de zorg.

Fraude in de zorg is een structureel probleem. ZN doet daarom een beroep op verzekerden, de politiek en zorgaanbieders en om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld door verzekerden bewust te maken van het feit dat elke teveel gedeclareerde euro bijdraagt aan de prijs van de zorgverzekering (de premie). De politiek kan rekening houden met de fraudegevoeligheid van nieuwe declaratieregels en
-systemen en meer
informatie-uitwisseling toestaan. Zorgaanbieders kunnen individueel bijdragen door geen rekeningen in te dienen die onjuist zijn en door signalen van fraude te melden aan zorgverzekeraars.

Fraude in de zorg komt zowel voor bij verzekerden als bij zorgaanbieders. Voorbeelden zijn het ophogen van nota's door cijfers toe te voegen, de datum van de nota veranderen zodat de verzekerde beter uitkomt met zijn eigen risico, andere behandelingen declareren dan die hebben plaatsgevonden en geld van het persoongebonden budget in eigen zak steken.