Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (21/11)

OOSTERHOUT NB, 21 november 2006

Inbraakmelding leidt naar brandgevaarlijke hennepkwekerij

OOSTERHOUT: De politie kreeg maandagmiddag 20 november rond 17.00 uur een inbraakmelding op de Herendam. Omwonenden hadden s-middags al gezien dat de achterdeur openstond. Toen de duisternis intrad bleef de deur openstaan, terwijl het in de woning helemaal donker bleef. De politie werd geïnformeerd. Agenten gingen vervolgens polshoogste nemen en troffen in de woning een hennepkwekerij aan. De plantage was op zolder ingericht en bestond uit 156 hennepplanten. Ook lagen er vijf nepwapens in het huis. Omdat de wapens er bedrieglijk echt uitzien, vallen ze onder de Wet Wapens en Munitie. De imitatiewapens zijn om die reden dan ook in beslag genomen. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.

De politie arresteerde de 31-jarige bewoner van het pand. De man is inmiddels verhoord over de illegale hennepkwekerij. Een medewerker van Essent heeft de stroommeter meegenomen, om te onderzoeken of er sprake was van diefstal van stroom. De stroomvoorziening werd afgesloten omdat er, volgens de Essent medewerker, een groot risico voor brand bestaat, als de huidige situatie blijft voort bestaan. De bewoner krijgt dus pas weer elektriciteit geleverd als de elektrische installatie in het huis weer veilig en verantwoord is aangelegd.

Hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in vele gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt.

Arrestatie na vernieling en bedreiging

WAALWIJK: De politie arresteerde maandagavond 20 november een 43-jarige Waalwijker op verdenking van vernieling en bedreiging. Ruzie in de relationele sfeer leidde er toe dat de ruit van de voordeur van een woning van een 46-jarige Waalwijker sneuvelde. Volgens het slachtoffer is hij verbaal bedreigd door de verdachte. De man deed bij de politie aangifte van beide strafbare feiten. Politieagenten arresteerden vervolgens omstreeks 23.30 uur de 43-jarige verdachte. De man is in het belang van het verdere onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Gestolen bromfiets terecht, 1 verdachte opgepakt

OOSTERHOUT: In de nacht van maandag 20 november op dinsdag 21 november zag een politieagent twee jongemannen verdacht op een bromfiets rijden. Bij het zien van de politieauto vluchtte het duo meteen weg. Een half uur later trof een andere surveillance-eenheid het tweetal en de bromfiets aan bij een benzinestation. Het ging om twee inwoners van Oosterhout, 19 en 22 jaar oud. De jongemannen ontkenden in eerste instantie dat ze op de brommer hadden gereden. De reden werd al snel duidelijk, want het bleek om een gestolen bromfiets te gaan. De arrestatie van beide verdachten volgde en ze werden gescheiden overgebracht naar het politiebureau. Bij aankomst bij het politiebureau lukte het één van hen (19 jaar) om uit de politieauto te ontsnappen. Hij ging er hardlopend vandoor. Zijn identiteit is echter bekend, dus hij wordt binnenkort opnieuw gearresteerd. De ander (22 jaar) is ingesloten en in voorlopige hechtenis gesteld. De gestolen bromfiets is in beslag genomen en tijdelijk in het politiebureau gestald. De Aprillia brommer was 15 november jl. vanaf de Elsbeemd in Oosterhout gestolen.

Benzinedief gebruikte valse kentekenplaten

GILZE: De politie verhoorde dinsdag 21 november een 23-jarige Bredanaar op verdenking van diefstal van benzine. De man tankte op donderdag 9 november bij een benzinestation aan de Molenakkerweg in Gilze. Nadat hij zijn tank had volgegooid ging hij er vandoor zonder te betalen. Uit camerabeelden bleek dat de auto, waarin hij reed, voorzien was van valse kentekenplaten. Op zondag 12 november zagen agenten de bewuste auto rijden, wederom met valse kentekenplaten. De bestuurder ging er te voet vandoor en liet daarbij zijn auto achter. Een van de agenten had de bestuurder echter herkend als de 23-jarige Bredanaar. Ook de originele kentekenplaten wezen in de richting van deze man. De man bekende tijdens het verhoor dat hij de benzine had gestolen uit geldgebrek en dat hij vooraf valse kentekenplaten over zijn originele kentekenplaten had gehangen.
De man moet alsnog de schade betalen en mag zich binnenkort verantwoorden bij de rechter voor diefstal van benzine, het gebruik van valse kentekenplaten en het onverzekerd rijden.

Politie neemt beschermde vogels in beslag

OOSTERHOUT: De milieupolitie maakt proces-verbaal op tegen een 58-jarige man uit Oosterhout. De man bood Rode Patrijzen aan via een veilingsite op Internet. De Rode Patrijs komt in Nederland maar sporadisch voor en is een beschermde vogelsoort ingevolgde de Flora en Faunawet. Bij een huisbezoek op maandagmiddag 20 november vond de politie in een volière twaalf van deze vogels die niet voorzien waren van een pootring. De dieren zijn in beslag genomen en ondergebracht bij een vogelrevalidatiecentrum.

Openstaande boetes

OOSTERHOUT: Bij de routinecontrole van een automobilist gaf het opsporingsregister aan dat de bewuste man nog vijf boetes had openstaan. Dat gebeurde maandagmiddag 20 november om 17.20 uur. De agenten namen de man mee naar het politiebureau, waar hij een totaalbedrag van 271,88 afrekende. De man is daarna weer in vrijheid gesteld.

Politieautos zijn tegenwoordig uitgerust met computerapparatuur waarmee de agenten rechtstreeks verbinding kunnen maken met het opsporingsregister.

Auteur: Jeroen Steenmeijer