Gemeente Utrecht

Geen bron van legionellabesmetting gevonden bij vervolgonderzoeken roerstraat

De vervolgonderzoeken naar de mogelijke bron van legionellabesmettingen in een complex aan de Roerstraat zijn afgerond. De onderzoeken hebben, net als de eerdere onderzoeken, geen aantoonbare bron opgeleverd. Het is dus niet vast te stellen waar de zieke bewoners de besmetting hebben opgelopen.

Recent hebben drie personen die in het complex wonen of er regelmatig komen een legionellabesmetting opgelopen. Direct na de ziektemeldingen heeft de GG&GD zogenaamd brononderzoek gedaan bij de patiënten. Daar kwam uit dat het complex aan de Roerstraat de meest aannemelijke plaats was om verder te zoeken naar een mogelijke bron. In opdracht van verhuurder Bo-Ex heeft Vitens watermonsters genomen en deze onderzocht. Uit de monsters bleek dat het water op het moment van de meting niet de legionellabacteriën bevatte die de patiënten hebben besmet. De GG&GD en Bo-Ex hebben voor verder onderzoek onder meer VROM-inspectie (omgevingsonderzoek) en specialist BEL (Bronopsporingseenheid Legionella-pneumonie, Streeklab Haarlem/RIVM) ingeschakeld. Maar ook dit heeft geen resultaten opgeleverd in de zin van een bron.

Extra maatregelen

Er bestaat nog steeds een mogelijkheid dat er op het moment van de besmetting wel legionella in het water aanwezig was. Op het moment van de metingen en onderzoeken was dit echter niet aantoonbaar. Mede op aanraden van VROM-inspectie en een adviesbureau heeft Bo-Ex in de Roerstraat extra maatregelen getroffen om de kans op aanwezigheid van legionella verder te beperken.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman,

telefoon: 030- 286 10 55