Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle bewaart rust in de thuiszorg

Bijna alle Capellenaren die momenteel van thuiszorg gebruikmaken, kunnen volgend jaar bij dezelfde zorgorganisatie terecht. Vorige week woensdag presenteerde burgemeester Van Doorne, die als coördinerend portefeuillehouder Wmo optreedt, deze heuglijke boodschap in verzorgingshuis De Vijverhof aan een dankbaar publiek van zowel de medewerkers van De Vijverhof als de bewoners die thuiszorg afnemen van De Vijverhof.

Dat er op het gebied van de thuiszorg in Capelle weinig verandert, heeft alles te maken met de wijze waarop de gemeente de inkoop van de thuiszorg heeft georganiseerd. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat mensen hun eigen dienstverleners kunnen kiezen en dat bestaande en vertrouwde relaties kunnen voortbestaan als mensen dat willen. Daarom mag iedereen die voldoende kwaliteit levert en binnen de door de gemeente voorgeschreven maximumprijs kan werken op de Capelse markt opereren.

Dinsdag 14 november 2006 besloot het college van B&W de thuiszorg in principe te gunnen aan 13 van de in totaal 14 zorgleveranciers, die een offerte hadden ingediend in het kader van de Europese aanbesteding Hulp bij het huishouden. Van deze groep leveren er momenteel al 6 thuiszorg in Capelle, waarmee ze ongeveer 96% van de circa 2.000 klanten voor hun rekening nemen. De 14^e leverancier, die is afgevallen, had in Capelle nog geen cliënten. Voor de 4% Capellenaren die hun hulp elders halen zal in overleg met hen zelf en met de leveranciers worden bezien of een oplossing mogelijk is, waardoor ook zij zo veel mogelijk de vertrouwde hulp kunnen blijven ontvangen. Als er geen bezwaren binnenkomen, wordt de gunning op 30 november definitief. Alle cliënten ontvangen dan een brief met uitgebreide informatie.

Continuïteit en kwaliteit

Veel andere gemeenten die de inkoop van de thuiszorg hebben aanbesteed, hebben zorg willen inkopen voor een zo laag mogelijke prijs. Met als gevolg dat er vanaf volgend jaar nog maar een klein aantal zorgaanbieders is, waardoor veel klanten op zoek moeten naar een nieuwe zorgaanbieder en er verschillende rechtszaken lopen aangespannen door zorgaanbieders die buiten de boot zijn gevallen. Capelle heeft met haar wijze van aanbesteden willen voortbouwen op de bestaande zorgstructuur en investeren in de kwaliteit van de zorg. Dit sluit tevens goed aan bij de lijn van het Collegewerkplan 2006-2010 met als titel Werken aan kwaliteit. Zorgdragen voor een goede invoering van de Wmo in Capelle aan den IJssel is één van de 10 beleidsvelden, die centraal staan in het collegebeleid voor de komende jaren.