Ingezonden persbericht


Persbericht

Europees beleid in betalingssystemen heeft hoge prioriteit

Visa Europa steunt SEPA-voortgangsrapport van Europese Centrale Bank

Amsterdam 21 november 2006 - Visa Europa steunt het rapport de Visie van werkgroep Eurosystem op een SEPA voor kaarten van de Europese Centrale Bank (ECB). Het rapport werd gisteren uitgegeven en is een voortgangsrapport in de totstandkoming van de Single Euro Payments Area (SEPA). Het doel van SEPA is om in Europa één betaalruimte te creëren waarin eurobetalingen overal op een vergelijkbare manier kunnen worden verricht, zowel nationaal als internationaal.

In het ECB-rapport staat dat de werkgroep Eurosystem verwacht dat er de komende jaren tenminste één Europese kaartregeling wordt gelanceerd. Dit zou volgens de ECB een zeer belangrijke factor zijn in het verbeteren van de diversiteit en de concurrentie in de markt. Het rapport laat ook zien dat 'aandeelhoudersoplossingen' kunnen leiden tot bovenmatige prijsverhogingen en het concludeert dat het bestaan van minstens één regeling die wordt beheerd door een Europese bank het risico van prijsverhogingen zou verminderen.

Steun voor SEPA
Peter Ayliffe, voorzitter en CEO van Visa Europa: "We moeten het volledige rapport nog beoordelen. Maar we zijn het in ieder geval met de ECB eens dat een Europees beleid in betalingssystemen één van de prioriteiten moet zijn om te kunnen groeien. Visa Europa steunt de verwezenlijking van SEPA en de echte interne betalingsmarkt: SEPA zal zorgen voor concurrentie, wat ten gunste komt van de consument. Tegelijkertijd erkennen we de behoefte en de wens van de Europese banken om dit fundamentele deel van hun zaken te kunnen controleren."

Hij voegt toe: "Om die reden kondigden wij vorige maand aan dat we als onafhankelijke Europese coöperatie verdergaan: bestuurd vanuit Europa, door de Europese banken, in het voordeel van Europese consumenten. Onze unieke structuur maakt Visa Europa tot de enige echte pan-Europese organisatie voor betalingssystemen. Wij verwelkomen het feit dat het ECB-rapport de behoefte aan consistentie erkent in de benadering van uitwisseling tussen Europese en nationale regelgevers. Dit is van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat de moderne en innovatieve betalingssystemen kunnen doorgroeien in Europa."

V PAY
Om SEPA te realiseren, ontwikkelde Visa Europa V PAY, een debetkaart speciaal ontworpen voor de Europese markt. V PAY geeft banken die alleen binnenlandse debetkaarten uitgeven de mogelijkheid deze eenvoudig om te zetten naar SEPA-producten die in heel Europa gebruikt kunnen worden. Gebaseerd op alleen-Chip-en-PIN-technologie, is V PAY volledig veilig. Naar verwachting zal het het meest concurrerende debetproduct worden in de markt. Europees beleid verzekert dat het product voldoet aan de wensen van Visa's Europese klanten. Visa Europa's nieuwe systeem voor transactieverwerkingen voorziet de Europese banken van de nieuwste technologie, waardoor het voor hen mogelijk wordt te concurreren in een meer transparante en concurrerende Europese markt.

Rond 1 januari 2007, één jaar voor de SEPA-deadline, zullen alle productplatformen, systemen en prijzen van Visa Europa volledig in lijn zijn met de SEPA richtlijnen. Vanaf 1 januari 2007 zal iedere lidbank van Visa Europa, verdeeld over 34 landen , Visa-producten kunnen uitgeven die volledig opereren volgens de SEPA richtlijnen. Over Visa Europa
In Europa zijn ruim 315 miljoen debet-, credit-, en commerciële Visa kaarten in omloop. Deze kaarten zijn, in de twaalf maanden voorafgaande aan juni 2006, gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van E 1,19 biljoen. Visa Europa is een coöperatie - een organisatie die door 4.500 Europese banken wordt beheerd. Als toegewijde Europese organisatie kan het snel aan de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten, de aandeelhouders en de retailers tegemoetkomen. Visa Europa voldoet zo aan de doelstelling van de Europese Commissie een echte interne markt voor betalingen te creëren. Visa Europa is onderdeel van Visa International, de organisatie die globale inzetbaarheid van producten en het merk Visa bewaakt.

In oktober 2006 kondigde Visa aan dat het de organisatie wereldwijd gaat herstructureren, met uitzondering van Visa Europa. Daarmee wil Visa een nieuw wereldwijd bedrijf creëren dat de naam Visa Inc krijgt. Als onderdeel van deze herstructurering zal Visa Europa een coöperatie met exclusieve rechten in Europa blijven.

Wereldwijd is Visa één van de belangrijkste betalingsmerken. Visa wordt geaccepteerd op het onovertroffen aantal van ongeveer 24 miljoen locaties, inclusief één miljoen geldautomaten.