Ministerie van Financiën

Staat verkoopt zijn laatste aandelen TNT

persbericht | 21-11-2006 | nr 06-071 | Directie Voorlichting

Op dinsdag 21 november kondigt de Nederlandse Staat de verkoop aan van zijn resterende belang in TNT. De Staat hield nog een belang van bijna 11% in de postonderneming. De opbrengst van de verkoop bedraagt ongeveer EUR 1,5 mld.

De zakenbanken Citigroup en UBS hebben in een competitieve veiling 27,8 miljoen aandelen gekocht met het doel deze vervolgens in de markt te herplaatsen. De overige aandelen (18,2 miljoen) zijn door TNT ingekocht.

Zoals gebruikelijk wordt de opbrengst aangewend voor aflossing van de staatsschuld. De renteopbrengsten die dat oplevert, worden na vermindering van de gederfde dividendinkomsten in het Fonds Economische Structuurversterking (FES) gestort.

Met deze verkoop van het resterende belang is de privatisering van TNT afgerond. Dit privatiseringsproces was in 1989 ingezet met een verzelfstandiging van de toenmalige PTT. In 1994 volgde een beursgang van de tot KPN getransformeerde onderneming en vervolgens heeft de Staat zijn aandelen in verschillende tranches verkocht verspreid over 12 jaar. TNT is in 1998 ontstaan als gevolg van de afsplitsing van KPN, dat onder die naam is voortbestaan als telecomonderneming.

Op 16 november heeft minister Zalm in een brief over de afstoting van het bijzonder aandeel de Tweede Kamer geschreven niet langer een beleidsmatige reden te zien voor het aanhouden van het staatsbelang. Gezien de gunstige marktomstandigheden was dit een goed moment voor verkoop van het resterende belang.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer inzake bijzonder aandeel
* Persbericht TNT

Zie ook


* Dossier Staatsdeelnemingen


* Laatst aangepast: 21-11-2006