Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 21 november 2006                             |


1. Portefeuilleverdeling Gedeputeerde Staten
Naar aanleiding van de benoeming van mevr. S.C. van Haaften-Harkema tot gedeputeerde hebben GS de portefeuilleverdeling van het College en de vervangingsregeling van de Commissaris van de Koningin aangepast en vastgesteld.

2. Uitvoeringsplan Balleman
In het kader van de uitvoering reconstructie betaalt de provincie maximaal E545.000 mee aan het plan 'Balleman' in de Baronie. Het rijk heeft E494.000 toegezegd. Het gebied De Balleman is onderdeel van het landinrichtingsplan Ulvenhout-Galder. Met financiële steun van provincie en rijk kunnen diverse doelen uit het reconstructieplan de Baronie worden gerealiseerd binnen de thema's landbouw, natuur, water, landschap, recreatie en toerisme. Het gaat o.a. om de aanleg van wandelpaden, diverse soorten beplanting en de aanleg van houtsingels. Ook worden in het gebied fietspaden gerealiseerd en wordt het nodige geld geïnvesteerd in ecologische verbindingszones. De betrokken partijen (gemeenten, waterschap, provincie en rijk) staan positief tegenover het uitvoeringsplan.

3. Nieuwe sportnota
Er komt een discussie over de rol van de provincie bij het sportbeleid. GS zenden een evaluatie door de Stichting Sportservice Noord-Brabant naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Het is de bedoeling dat in de bestuursperiode 2007-2011 een besluit over het beleid op het gebied van sport genomen wordt.

4. Vincent van Gogh en Brabant
Een keten van onderling verbonden activiteiten rond Vincent van Gogh wordt breed gezien als een goede mogelijkheid tot een positieve impuls aan de toeristisch-recreatieve sector en aan het vestigingklimaat in Brabant. Dat blijkt uit het voortgangsbericht rond Vincent van Gogh en Brabant, dat GS naar de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur hebben gestuurd. Voor de verdere ontwikkeling van een koepelmerk worden samen met Brabantse partners drie routes uitgewerkt, die uiteindelijk tot een keuze voor aanpak zullen leiden.

5. Museumconferentie
Hoe samenwerking tussen de Brabantse musea te versterken? Hoe meer jongeren te bereiken? Deze en andere vragen komen aan de orde in het verslag van de museumconferentie van 4 oktober jl., dat GS naar de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur hebben gestuurd. Het verslag dient mede als basis voor de nieuwe Museumnota 2007-2010.

6. Voortgang Europees project
De provincie Noord-Brabant werkt samen met Zuid-Oost Engeland, het Spaanse Andalusië, het Italiaanse Emilia-Romagna en het Poolse Malopolaka (deelnemers GROW) op het gebied van duurzaam ondernemen, arbeidsmarkt en economische ontwikkeling. Doelstellingen van dit Europese samenwerkingsverband worden momenteel uitgevoerd in concrete projecten. GS informeren hierover de commissies Ruimte en Milieu en Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

7. Actieplan biotransportbrandstoffen
Brabant heeft uitstekende kansen voor de productie van biotransportbrandstoffen uit reststromen van Brabantse industrie. Producenten van brandstoffen wachten echter met investeren omdat er te weinig afzet is. Dit wordt veroorzaakt doordat er te weinig tankstations met biobrandstof zijn. GS willen deze kip-ei situatie doorbreken. Er worden projectvoorstellen opgesteld om dit te realiseren. Het 'vergroenen' van het eigen wagenpark behoort tot de mogelijkheden. GS zenden een notitie naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.


8. Notitie Maintenance Valley
Het Rijk wil de positie van de Nederlandse luchtvaartindustrie op het gebied van onderhoud, revisie en reparatie versterken. Daar liggen ook kansen voor Noord-Brabant. GS zenden de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid een notitie wordt aangegeven welke resultaten de afgelopen periode zijn geboekt, zoals de oprichting van een Platform Maintenance. Maintenance Valley, gaat uit van het structureel versterken van de onderhoudsindustrie in relatie tot de mogelijke komst van de Joint Strike Fighter (JSF), en biedt vooral kansen voor Brabant. Niet alleen voor vliegbasis Woensdrecht maar ook voor Brabantse en Zeeuwse kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

9. Verkeersongevallen Kaatsheuvel
Het plaatsen van extra verkeerslichten en extra aangepaste bewegwijzering zijn maatregelen die genomen zijn na drie verkeersongevallen op het kruispunt Europalaan-Horst in Kaatsheuvel na aanvang van werkzaamheden (N261). Naar aanleiding hiervan zijn met de aannemer afspraken gemaakt en controleert de provincie de naleving daarvan. Op 7 december worden de nieuwe verkeerslichten in gebruik genomen. Dit staat in een notitie die de gang van zaken schetst, aangeeft welke maatregelen zijn genomen en wat er in de toekomst zouden kunnen gedaan. Gedeputeerde Staten zenden de notitie naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.


10. Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg
Naar aanleiding van de bespreking van het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2007 in de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur hebben GS opdracht gegeven beleidsnotities over de voortgang van de Early warnings jeugdzorg, de subsidieverordening, centra voor Jeugd en Gezin en het terugdringen van de bureaucratie voor te bereiden. Het College zendt het uitvoeringsprogramma 2007 nu definitief toe aan de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Justitie om zo te voldoen aan de vereisten van de planning en control cyclus van de Wet op de jeugdzorg.

11. Sociale Veiligheid
Alles bijeen 18 projecten op het gebied van de sociale veiligheid krijgen een bijdrage van de provincie. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het betreft hier veiligheidshuizen, veilige scholen, de bestrijding van huiselijk geweld en de veiligheid op bedrijventerreinen.

12. Samenwerking op het gebied van water met de Oekraïne
Brabant start een samenwerking van ruim 10 maanden met het State Committee for Watermanagement op de Krim (Oekraïne). Het doel is het helpen van de Oekraïnse overheid met het verbeteren van de dienstverlening bij vergunningverlening voor irrigatiewater. Brabant levert hiermee een bijdrage aan de opbouw van de Oekraïne, dat zich in een overgangstoestand bevindt naar een nieuwe open maatschappij. Dit project wordt gesubsidieerd uit het LOGO EAST programma van de VNG. Gelijktijdig starten waterschap de Dommel, waterschap Groot Salland en de gemeente Kampen een vergelijkbare samenwerking met andere overheden in dezelfde regio.

13. Coördinatiepunt landschapsbeheer
GS hebben ingestemd met het jaarverslag 2005 van het Coördinatiepunt landschapsbeheer van Brabants Landschap. Het coördinatiepunt landschapsbeheer wordt gefinancierd door provincie, het ministerie van LNV en Brabants Landschap. In 2005 heeft de provincie E3,9 miljoen aan subsidies ter beschikking gesteld aan het coördinatiepunt. Hiermee kon het coördinatiepunt namens de provincie de aanleg van 36 kilometer ecologische verbindingszone, 10 faunapassages, 50 poelen, 30 hectare kleine landschapselementen en 35 kilometer laan- en knotbomenrijen subsidiëren. Dit in samenwerking met waterschappen, gemeenten en particulieren. Ook ondersteunde het coördinatiepunt de Brabantse natuurvrijwilligers.

14. Begroting Nazorgfonds 2007
De provincie is verantwoordelijk voor het beheer van gesloten stortplaatsen. Daarvoor is geld gereserveerd in een fonds. Het 'Algemeen bestuur Nazorgfonds gesloten stortplaatsen' heeft zijn begroting voor 2007 vastgesteld. GS hebben kennis genomen van de begroting en zenden die ter informatie aan de statencommissies voor Bestuur en Middelen en voor Ruimte en Milieu.


15. Studiereis naar Parma (Italië)
Van 23 tot en met 25 november zal gedeputeerde Hoes met een ambtelijke delegatie een studiereis maken naar Parma (Noord-Italië). De studiereis staat in het teken van de kwaliteitsverhoging en kwaliteitsborging van streekproducten.

16. Subsidies cultuur en economie
De criteria en het subsidieplafond voor projecten op het gebied van cultuur en economie zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Eerder is een ontwikkelingsprogramma cultuur en economie vastgesteld dat beleidslijnen neerzet. Het subsidieplafond is E200.000, -

17. Handhaving de Heensche Hoeve
De stichting Leefbaarheid de Heen krijgt een brief waarin Gedeputeerde Staten een overzicht geven van de positie van de provincie Noord-Brabant bij de handhaving van de wetgeving rond de Heense Hoeve. De brief wordt ook in afschrift aan Provinciale Staten gezonden.

18. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan begraafplaats Beekseweg herziening 2006, gemeente Hilvarenbeek wordt gedeeltelijk goedgekeurd. Het wijzigingsplan Houtstraat 1 te Loosbroek, gemeente Bernheze wordt niet goedgekeuurd, het bestemmingsplan centrum gemeente St. Michielsgestel wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Sportpark Den Donk wordt goedgekeurd en de lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet ruimtelijke ordening wordt vastgesteld.


---- --