Gemeente Nuth


Raad Nuth unaniem achter samenwerking Kerngebied

Op 21 november 2006 koos de raad van de gemeente Nuth eendrachtig voor een krachtige samenwerking met de plattelandsgemeenten, het zogenaamde Kerngebied.

Aan het bestuurlijk overleg van het Kerngebied Zuid-Limburg nemen 9 gemeenten deel. Dit zijn Beek, Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Meerssen, Nuth, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. De gemeente Nuth is één van de grondleggers van dit samenwerkingsverband.

Vijf beslispunten

De raad van de gemeente Nuth nam op dinsdag 21 november een unaniem besluit over vijf punten:

De gemeenten creëren een gezamenlijk aanspreekpunt en/of boegbeeld richting bedrijfsleven.

Er wordt prioriteit geven aan de uitvoering van een gezamenlijke strategische agenda op het terrein Health, Care & Cure.

In de begroting van 2007 en 2008 wordt 2 euro per inwoner vrij gemaakt om een fonds te vormen ter financiering van de ontwikkelingskosten van projecten die voortvloeien uit de strategische agenda.

Binnen twee jaar vindt een evaluatie van de samenwerking plaats.

Regelmatig zal (door de heer Meijers) met de portefeuillehouders economie de stand van zaken besproken worden.

Strategische samenwerking

De gemeenten die deelnemen in het samenwerkingsverband hebben een aantal gezamenlijke opgaven en kansen die voortvloeien uit de kwaliteit van het landschap. Dit maakt een strategische samenwerking wenselijk. Binnen Zuid-Limburg versterken de Tripool-gemeenten (Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen) hun stedelijke functies en de landelijke gemeenten hun plattelandsfuncties. Beide samenwerkingsvormen sluiten op elkaar aan om van Zuid-Limburg één sterke regio te maken. Op deze wijze is er sprake van strategische samenwerking op Zuid-Limburgse schaal. Op deze manier is Zuid-Limburg in staat om uit één mond te praten bij het aanboren van subsidies en het stimuleren van werkgelegenheid in Den Haag en/of Brussel. Dit sluit ook aan op de geografische ligging van Nuth in het centrum van Zuid-Limburg.

Wethouder Suppers

Wethouder Math Suppers van intergemeentelijke samenwerking stelde tijdens de raadsvergadering dat Nuth niet omgeven moet worden door een hekwerk maar de samenwerking met andere gemeenten moet aangaan. Het belang van de regio staat nu voorop. Gaat het de regio goed, dan gaat het ook de inwoners van de gemeente Nuth goed, zo stelde de wethouder. De visie van wethouder Suppers is dat alle gemeenten in Zuid-Limburg elkaar nodig hebben. De stad heeft het platteland nodig; het platteland kan niet zonder de stad, zo verwoordde hij het belang van samenwerking tussen gemeenten in Zuid-Limburg.

Meer info

Voor meer informatie zie het raadsvoorstel Intergemeentelijke samenwerking/deelname kerngebied dat u onder dit bericht vindt.


* raadsvoorstel int samenw.pdf Zie het origineel