Toneelgroep Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 23 oktober 06

Tamtam 06: wrrrááákk!

Toneelgroep Amsterdam plaatst Oresteia centraal op zesde editie Tamtam

Van 22 nov t/m 10 dec 06 brengt Toneelgroep Amsterdam de zesde editie van Tamtam. Centraal staat Oresteia, één van de oudst overgeleverde theaterteksten, een trilogie vol wraak en angst, waaruit een heldere roep om democratie klinkt. Op het programma staan onder meer de première van Oresteia in regie van Johan Simons; een reprise van Rouw siert Electra, een bewerking van Oresteia door Eugene O'Neill in regie van Ivo van Hove; vier jongerenproducties rond Oresteia en een lezing van Peter Verhelsts Oresteia-bewerking Aars! Hiernaast solovoorstellingen, films, rondleidingen, muziek, inleidingen en debatten.

De Griekse tragedie Oresteia (457 v.Chr.) van Aischylos wordt gezien als het beginpunt van de Europese geschiedenis. Orestes, zoon van Klytaimestra en legeraanvoerder Agamemnon krijgt de opdracht zijn moeder te doden. Een wraakactie, omdat Klytaimestra zijn vader vermoordde. Vanaf het moment dat Orestes de vadermoord gewroken heeft, wordt hij achtervolgd door de Wraakgodinnen. Alleen de godin Athena kan uitkomst bieden. Aischylos (ca. 525 - 456 v.Chr.) is de oudste Griekse tragediedichter van wie werk is overgeleverd. Bij leven was hij een uiterst succesvol auteur, wiens werken twintig keer op het theaterfestival van Athene werden gespeeld. Met Sofokles en Euripides was hij bepalend voor de ontwikkeling van de tragedie.

PROGRAMMA TAMTAM 06

Oresteia goden u vraag ik om bevrijding van deze last

Tijdens Tamtam in première: Oresteia in regie van Johan Simons. Na het uiterst succesvolle Opening Night is dit de tweede samenwerking tussen Toneelgroep Amsterdam en NTGent. Met de enscenering van Oresteia keert Johan Simons terug naar één van zijn grote theaterpassies: klassieke theaterteksten. Oresteia wordt gespeeld door acteurs van Toneelgroep Amsterdam, NTGent en gasten: Pierre Bokma, Elsie de Brauw, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Han Kerckhoffs, Hans Kesting, Chris Nietvelt, Halina Reijn, Betty Schuurman en Eelco Smits.

try-out do 23, vr 24 nov | première za 25 nov
ma 27, wo 29, do 30 nov, vr 1, za 2 dec om 19:00 (einde ca. 23:30, incl. twee pauzes, catering aanwezig) zo 26 nov, zo 3 dec om 16:00, tournee t/m 20 jan 07 locatie grote zaal stadsschouwburg coproductie toneelgroep Amsterdam en ntgent

Rouw siert Electra ondergang van een aloude dynastie

Rouw siert Electra is een indrukwekkende bewerking van Oresteia door Nobelprijswinnaar Eugene O'Neill. In zijn stuk nemen onbewuste psychische krachten de rol van de Griekse goden over. Ivo van Hove regisseerde deze productie in 2003. De voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2004, Halina Reijn werd genomineerd voor een Theo d'Or (prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol). Nu keert het stuk terug, in het kader van Topstukken, met Hans Kesting in een dubbelrol van generaal Ezra Mannon en zijn rivaal, kapitein Adam Brant.

do 7, vr 8, za 9 dec om 19:30 (einde ca. 23:15, incl. pauze, catering aanwezig) | zo 10 dec om 16:00 (einde ca. 19:45, hierna slotfeest) | locatie grote zaal stadsschouwburg

Aars! anatomische studie van oresteia

In Aars! is Oresteia gereduceerd tot een familiedrama: de Trojaanse oorlog wordt verdrongen door oorlog in de huiskamer. Explosies van lust en geweld, vernietigingsdrang en levensdrift zijn voelbaar in de tekst van Peter Verhelst. Reading met TA-acteurs, gevolgd door een gesprek met Peter Verhelst, die voor Aars! de Taalunie Toneelschrijfprijs 2001 kreeg.

wo 22 nov om 20.15 | locatie pleinfoyer stadsschouwburg


4X JUNIORTHEATER

Bloedgroep O juniorvoorstelling bij oresteia

's Avonds is de Stadsschouwburg voor Oresteia van Johan Simons. In de ochtend spelen 20 leerlingen van het Amsterdamse Berlage Lyceum en Montessori Lyceum in hetzelfde toneelbeeld een eigen versie. Zij geven hun visie op wraak en vergiffenis. Hun taal van hanggroep en fietsenstalling mengt zich met die van de klassieke dichter. De Trojaanse oorlog ontaardt in een geloofsstrijd. Daarin is een leven niet meer dan een dodelijk wapen en wordt zelfs het ouderlijk huis een slagveld. Bloedgroep O is een bewerking van TA-acteur Leon Voorberg, ook is hij mederegisseur van dit stuk.

première do 30 nov om 11:00 (première) | vr 1, za 2 dec om 11:00 | locatie grote zaal stadsschouwburg

T4U: scholieren spelen Oresteia's in drie stadsdelen Voor het eerst verlaat Toneelgroep Amsterdam tijdens Tamtam de Stadsschouwburg en het Leidseplein. In drie stadsdelen maken scholieren hedendaagse bewerkingen van de Oresteia met o.a. TA-acteurs Karina Smulders, Barry Atsma, Alwin Pulinckx.

Oud-west: Orestes and the bitches of revenge
Wie bepaalt wat goed en wat kwaad is? Leerlingen van het Cartesius Lyceum vertellen het verhaal van Orestes en de Wraakgodinnen. Er is een familie, moord volgt op moord, er is schuld en onschuld. Het publiek mag oordelen over deze onmogelijke tragedie.

Zuid-oost: Troje-Argos 0-1
De overzeese strijd in Troje is gewonnen. Maar tegen welke prijs? In de Griekse familie Atreus staan de verhoudingen op scherp. Is de dood de oplossing tot een rustig hart? Tachtig leerlingen van SG Reigersbos uit Amsterdam Zuidoost werken aan een eigen voorstelling, gebaseerd op Aischylos, discussies en improvisatie.

Nieuw-west: Orestes, nou en!
Jongeren van Visio en de Comeniusschool, die zien zonder honderd procent zicht, repeteren aan de voorstelling Orestes, nou en! Zij spelen een combinatie van de bestaande Oresteia en hun eigen improvisaties. 'Ik ben Electra en ik vermoord mijn moeder, nou en.' Een voorstelling over liefde, jaloezie en wraak.

orestes and the bitches of revenge
première zo 26 nov om 20:00 | ma 27 nov om 11:00 en 15:00, za 2 dec om 20:00 locatie fijnhouttheater

troje-argos 0-1
try-out do 30 nov om 16:30, première 20:00 | vr 1 dec om 16:30 en 20:00, za 2 dec om 20:00 locatie circus elleboog, zuid-oost

orestes, nou en!
première do 30 nov om 20:00 | vr 1 dec om 13:00 en 20:00 | locatie fijnhouttheater

OOK TE ZIEN TIJDENS TAMTAM

Zus van

Elsie de Brauw ontving voor de solovoorstelling Zus van een Theo d'Or-nominatie. Ismene, de zus van Antigone, heeft nooit iets groots verricht. Ze schaamt zich voor wie ze is en ooit was. Nu, eeuwen later spreekt zij: onzeker, soms woedend of jankend om haar leven dat zich voltrok ver weg in de tijd. Elsie de Brauw speelt in Oresteia de rol van Ipghigeneia.

wo 6 dec om 20:15 | locatie melkweg

Denne een andere kijk op de wereld

In reprise: Barry Atsma's solovoorstelling Denne, geïnspireerd op zijn mongoloïde broer Rimmert. Denne bestookt het publiek vanuit zijn eigen wereld met zijn hoogstpersoonlijke levensfilosofie. De voorstelling legt op confronterende en humoristische manier het gevaarlijke mechanisme van vooroordelen bloot. Denne speelt tijdens Tamtam in drie buurttheaters in Amsterdam.

zo 3 dec, om 14:30 (nabespreking) en om 20:30 | locatie ostadetheater vr 8, za 9 dec, om 20:30 | locatie fijnhouttheater zo 10 dec, om 14:30 (na afloop workshop) | locatie podium mozaïek

Cinema Tamtam wraak-films
Naast de theatervoorstellingen ook films over Wraak: over hoe het slachtoffer wraak zoekt (Old Boy, Chan-Wook Park, 2003), de dader slachtoffer wordt (Caché, Michael Haneke 2005) en slachtoffer en dader niet meer zijn te scheiden (Le Fils, Jean-Pierre en Luc Dardenne 2002). Niet enkel het verhaal maar ook de beelden verbluffen en maken van deze films een theatrale ervaring; de filmmakers vellen een keihard oordeel over de maatschappij.

old boy vr 24 nov, vr 1, vr 8 dec om 17:00 (duur 2 uur) | caché za 25 nov, za 2, za 9 dec om 17:00 (duur 2 uur) | le fils zo 26 nov, zo 3, zo 10 dec om 13:00 (duur 100 min.) | locatie koninklijke foyer stadsschouwburg

Inleidingen en debatten
Rond de voorstellingen van Tamtam organiseert Toneelgroep Amsterdam vrijwel dagelijks inleidingen en debatten. Met o.a. Herman Altena, Elsie de Brauw, Janine Brogt, Ivo van Hove, Gerardjan Rijnders, Johan Simons, Paul Slangen, Peter Verhelst, Jan Versweyveld. Kijk voor een volledig overzicht in de programmabrochure of op de Tamtam-website: www.toneelgroepamsterdam.nl (online in de week van 23 oktober).

Ook nog tijdens Tamtam .
Speciaal studentenprogramma, Sinterklaasgala met als thema hoogmoed, rondleidingen langs de in aanbouw zijnde Nieuwe Zaal, muziekprogramma . kijk in de programmabrochure of op de Tamtam-website: www.toneelgroepamsterdam.nl (online in de week van 23 oktober).

EINDE PERSBERICHT
Voor meer informatie en het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met Renée Jongejan (hoofd marketing & publiciteit, Toneelgroep Amsterdam). T: (020) 531 84 84, F (020) 531 84 85, reneejongejan@toneelgroepamsterdam.nl. Prinsengracht 437, 1016 HM Amsterdam. Foto's en logo's van Tamtam en de diverse voorstellingen zijn te downloaden via de website van Toneelgroep Amsterdam (inlog: pers, wachtwoord: 0607).

---- --