Wageningen Universiteit

Japanse beeldcultuur

22 nov 2006 20:00 - 22 nov 2006 22:00

Onderdeel: Wageningen UR

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Het overgebleven witâ: grafiek en schilderkunst LA 13, woensdag 22 november, 20.00 uur
Willem van Gulik, hoogleraar Kunst en materiële cultuur van Japan, Universiteit Leiden
Een gewaagd gebruik van primaire kleuren op het platte vlak, in combinatie met het totaal ontbreken van westerse regels op het gebied van perspectief, licht en schaduw en volume. Eind 19e eeuw al inspireerden Japanse kleurenprenten kunstenaars als Van Gogh, Monet en Matisse. Ook de Japanse inktschilderingen en penseeltekeningen houden zich niet aan de westerse normen. De juiste vormen zijn veel minder belangrijk dan de sfeer die ze oproepen. Het Zen boeddhisme verbindt deze visuele kunsten met de esthetiek van de theeceremonie, waarin tijd en ruimte, de mens en zijn omgeving, harmonieus in elkaar overvloeien.
Dit alles komt aan bod in deze âlezing met lichtbeeldenâ, waar je echt naar toe moet als de Japanse cultuur je altijd al intrigeerde.

West ziet Oost: de Japanse film
LA 13, donderdag 30 november, 20.00 uur
Ivo Smits, docent Centre for Japanese and Korean Studies, Universiteit Leiden
Japanse films zijn populair in Europa en de VS. Maar in de ruim halve eeuw sinds het Westen de Japanse film âontdekteâ zijn telkens andere aspecten van Japanse cinema als âtypisch Japansâ geïdentificeerd. Een studie van populariteit én bewondering in Europa en de VS van en voor (bepaalde) films uit Japan is daarom in feite een studie van de voortdurend wisselende houding van het Westen ten opzichte van Japan.

Japanse films
Aansluitend draait filmhuis Movie W twee Japanse films, Dolls (23, 26, 28 en 29 november) en The taste of tea (5 en 6 december). (zie www.movie-w.nl).




Zie het origineel
Site Studium Generale
Contact
Informatie
adri.bolt@wur.nl
» meer Contact