Gemeente Tilburg

3-11-2006
Tilburgers stemmen met stemmachine op 22 november Rode potlood kan in de kast blijven

Iedere Tilburger van 18 jaar en ouder met een Nederlands paspoort kan op 22 november zijn stem voor de parlementsverkiezingen uitbrengen met een stemmachine. Er blijken voldoende stemmachines van het merk Nedap beschikbaar voor de verkiezingen in Tilburg. Dit betekent dat Tilburgers het rode potlood niet hoeven te gebruiken, in tegenstelling tot een enkele andere gemeenten in Nederland. Dit heeft het gemeentebestuur vandaag te horen gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Privacy
Eerder werd bekend dat de stemcomputers van de Sdu, die Tilburg wilde inzetten voor de parlementsverkiezingen, niet geschikt werden geacht. Met relatief eenvoudige apparatuur zou het stemgedrag op afstand afleesbaar zijn, waarmee de privacy van de kiezer in het geding zou zijn geweest. De machines van Nedap bleken een goede vervanger, maar daar waren er niet genoeg van beschikbaar voor alle gemeenten met afgekeurde stemcomputers. Nu is dus duidelijk dat Tilburg deze wel krijgt. Tilburg heeft er 110 nodig.

Knopje
Tilburg koos eerder dit jaar voor de stemcomputers van Sdu vanwege het gebruiksgemak (touchscreens) en de snelle verwerking van de uitslagen, wat ook een snelle presentatie van de Tilburgse verkiezingsuitslagen had moeten opleveren. Met de stemmachines die nu ingezet gaan worden verandert er niet veel voor de kiezer. Wie zijn stem wil uitbrengen doet dit door het knopje naast de naam van de kandidaat van zijn keuze in te drukken en deze keuze te bevestigen. Stembureauleden worden opgeleid om de stemmers desgewenst de procedure nog eens uit te leggen.