Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland



10 stappen vooruit; de politieke wensen van chronisch zieken en gehandicapten

Meldpunt Verkiezingen voor klachten gehandicapten en ouderen

Informatie over de verkiezingen is niet voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk. Stemmachines verdwijnen en het rode potlood komt terug. Stemlokalen bleken in het verleden vaak niet toegankelijk. Redenen voor de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) om zorgen te hebben over het gehele stemproces. Daarom opent de CG-Raad een speciaal Meldpunt op de dag van de verkiezingen en twee dagen erna. Telefoonnummer (030) 291 66 96.

In de meeste gemeenten is zelfstandig stemmen voor mensen met een beperking lastig door ontoegankelijkheid van het stemlokaal, ontoegankelijke informatie en ontoegankelijke stemapparatuur. Bovendien staat informatie van politieke partijen niet altijd op toegankelijke websites. Ondanks aanbevelingen van de Kiesraad, kijken de CG-Raad en andere belangenorganisaties met vrees uit naar de verkiezingen. Hoeveel mensen met een beperking kunnen zelfstandig stemmen op 22 november?

De CG-Raad en zijn partnerorganisaties roepen iedereen op meldingen over problemen bij het stemmen door te geven aan het âMeldpunt Verkiezingenâ. Het Meldpunt is bereikbaar op (030) 291 66 96 op woensdag 22 en donderdag 23 november van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag 24 november van 9.00 tot 13.00 uur. Buiten kantoortijden kunnen mensen een formulier invullen via de website www.cg-raad.nl.

De CG-Raad verwerkt alle meldingen in een rapportage die, namens de belangenorganisaties, wordt aangeboden aan minister Nicolaï. Het Meldpunt Verkiezingen wordt ondersteund door de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de ouderenorganisaties ANBO voor 50-plussers, NVOG, PCOB en Unie KBO, verenigd in het CSO.

(Geplaatst: 9 november 2006)