Stadsdeel Amsterdam-Noord

Op 22 november stemmen met het rode potlood en de stempas

Op woensdag 22 november 2006 zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Van 's morgens halfacht tot 's avonds negen uur kan de Amsterdamse kiezer zijn stem uitbrengen. Tussen 1 en 7 november ontvingen alle kiesgerechtigden een stempas op naam. Hiermee kunt u in ieder stembureau in Amsterdam stemmen. In het stembureau stemt u met het stembiljet en het rode potlood.

Stemmen met het rode potlood

De stemmachine NewVote mag op last van minister Nicolaï van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niet worden ingezet voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Uit nader onderzoek door het ministerie naar de straling van de stemmachine, blijkt dat het stemgeheim niet voldoende kan worden gewaarborgd. De stemmachines kunnen op deze korte termijn niet vervangen worden. Om die reden valt Amsterdam terug op het stemmen met het stembiljet en het rode potlood. Het stemmen met het rode potlood is niet van invloed op het gebruik van de nieuwe stempas.

In de kandidatenlijsten die tussen 7 en 10 november huis-aan-huis zijn bezorgd, wordt verwezen naar de drie stappen van NewVote. Door het late tijdstip van de bekendmaking van het terugtrekken van NewVote, kon dit niet meer worden gecorrigeerd.

Stemmen met de stempas

Amsterdam gaat bij deze verkiezingen voor het eerst gebruik maken van de stempas. Voordeel is dat u nu zelf kunt bepalen in welk stembureau in Amsterdam u wilt gaan stemmen.

Denkt u er wel aan dat u zonder stempas niet kunt stemmen. Het is niet meer mogelijk om op vertoon van uw legitimatiebewijs te stemmen. Neem uw legitimatiebewijs wel mee, want de voorzitter van het stembureau kan hierom vragen. De voorzitter ziet erop toe dat geen misbruik wordt gemaakt van de op naam gestelde stempas. Misbruik van de stempas, door het opzettelijk vervalsen of ontvreemden, is strafbaar.

Stempas kwijt of niet ontvangen

Als u de stempas niet ontvangen heeft of bent verloren, zoek dan zo snel mogelijk contact met een stadsdeelkantoor of met Bureau Verkiezingen van de Dienst Persoonsgegevens (DPG). De uiterste datum waarop een duplicaat stempas kan worden aangevraagd is vrijdag 17 november. Tot 16.30 uur kunt u terecht bij DPG. Let op: de stadsdeelkantoren sluiten eerder!

Zelf stembureau kiezen

Voordeel van de stempas is dat u nu zelf kunt bepalen in welk stembureau in Amsterdam u wilt gaan stemmen. Op de stempas staat als service wel het dichtstbijzijnde stembureau vermeld. Een overzicht van alle stembureaus staat in de kandidatenlijst en op www.amsterdam.nl. Er zijn nu zes extra stembureaus die het nog makkelijker maken om te gaan stemmen.

Extra stemlocaties (toegankelijk voor rolstoelen) Let op: sommige openingstijden wijken af. De stembureaus zijn gevestigd in:


* V&D (La Place), Kalverstraat 203, geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

* Dienst Wonen, Jodenbreestraat 25, geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur.

* V&D, Buikslotermeerplein 123, geopend van 9.30 uur tot 18.00 uur.
* Tuincentrum Osdorp, Osdorperweg 247, geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur.

* Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

* Infocentrum Amsterdam Zuidoost, Bijlmerplein 79, geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Hulp bij het stemmen

Mocht u vanwege een lichamelijk gebrek niet in staat zijn om in het stembureau zelfstandig het stembiljet in te vullen, dan kunt u, in overleg met de voorzitter van het stembureau, geholpen worden.

Stemmen in een stembureau buiten Amsterdam

Kiezers die buiten Amsterdam willen stemmen, kunnen een kiezerspas aanvragen. Zoek dan zo snel mogelijk contact met een stadsdeelkantoor of met Bureau Verkiezingen van de Dienst Persoonsgegevens (DPG). De uiterste datum waarop een kiezerspas, met een geldig legitimatiebewijs, persoonlijk kan worden aangevraagd is vrijdag 17 november. Tot 16.30 uur kunt u terecht bij DPG. Let op: de stadsdeelkantoren sluiten eerder!

Iemand machtigen

Wilt u iemand machtigen om uw stem uit te brengen? Dan kunt u uw stempas op de achterzijde daarvan zelf omzetten in een volmachtbewijs. De gemachtigde moet wel kiesgerechtigd zijn in Amsterdam en gelijktijdig met uw stem zijn eigen stem in Amsterdam uitbrengen. Een gemachtigde mag maximaal voor twee andere personen stemmen.

Informatie

Voor het melden van het verlies van de stempas of vragen over de verkiezingen kunt u terecht bij Bureau Verkiezingen, Dienst Persoonsgegevens, Stadhouderskade 85 en bij de afdeling Burgerzaken van de stadsdeelkantoren. Informatie is ook op www.amsterdam.nl te lezen.

Bureau Verkiezingen is tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar op de telefoonnummers: 020 551 9148 en 020 551 9158.