NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Noorden bundelt krachten in Sensor Universe

Op 22 november a.s. wordt in het Cicero Kenniscentrum te Assen de start gemaakt met Sensor Universe. Dit is een nieuw samenwerkingsverband tussen noordelijke ondernemingen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden (de vier O's), om in Noord-Nederland nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen op het terrein van de sensortechnologie. Tijdens de Sensor Expo wordt het convenant ondertekend door IDL Sensor Solutions, Hanzehogeschool Groningen, ASTRON, provincie Drenthe, TNO, gemeente Assen en ministerie van Economische Zaken. Deze vertegenwoordigen de vier O's.

Sensor Universe
De krachten worden in Sensor Universe gebundeld om de ambitie voor een wereldwijd toonaangevende sensorregio kracht bij te zetten. Via Sensor Universe werken de partners aan de promotie van sensortoepassingen, het stimuleren van de vraag naar sensortechnologie, nieuw onderzoek, onderwijs, business development en de coördinatie van initiatieven. Sensor Universe is, als community in aanbouw, gelanceerd vanuit Noord-Nederland met mondiale ambities.
Sensor Universe is een initiatief van de provincie Drenthe en er wordt financiële ondersteuning verwacht vanuit het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Wim Meijer, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, is aangetrokken om na de start Sensor Universe te leiden.

Sensortechnologie
Sensortechnologie is een jonge en veelbelovende technologie. Door de moderne sensoren, communicatietechnieken en rekenkracht van de huidige computers, zijn we steeds beter in staat om ingewikkelde situaties te controleren en te besturen. Of het nu gaat om het continu meten van geluidshinder rond Schiphol, het dirigeren van containers door de bloemenveiling of om het precies doseren van kunstmest, het zijn allemaal exponenten van sensortechnologie. Deskundigen gaan ervan uit dat sensortechnologie een sleutelrol gaat spelen bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken en dat deze nieuwe technologie hierdoor ongekende kansen biedt voor het bedrijfsleven.

Deze ambitie is begonnen bij ASTRON in Dwingeloo, dat het LOFAR-netwerk ontwikkelt. Dit is feitelijk één groot sensornetwerk dat wordt gebruikt om het heelal af te zoeken, maar ook voor andere doeleinden geschikt is. De Hanzehogeschool is dit jaar gestart met de `Sensor Academy', een post-hbo opleiding voor sensortechnici. Met de zogenaamde `IJkdijk', een proefdijk die in Bellingwolde wordt aangelegd waarin met sensoren de conditie van de dijk continue wordt bewaakt, heeft het Noorden een belangrijke testfaciliteit in huis die internationaal de aandacht trekt. Uit onderzoek, dat de NOM heeft laten uitvoeren, blijkt dat in de drie noordelijke provincies ongeveer 80 bedrijven actief zijn met sensorproducten met in totaal 1200 arbeidsplaatsen. In dit onderzoek is ook vastgesteld dat het Noorden vooral sterk voor de dag komt met sensortoepassingen in de agrarische sector, waterkwaliteitsbeheer en het beheer van grote infrastructuur (energienetwerken, verkeer en vervoer en het beheer van delta-regio's).

SENSOR EXPO NOORD
Sensor Expo Noord wordt georganiseerd door de N.V. NOM. Tijdens deze grote manifestatie worden de belangrijkste toepassingsgebieden van sensortechnologie gedemonstreerd en zullen vijftig bedrijven uit het hele land op de beursvloer hun sensorproducten onder de aandacht brengen. De lezingen worden o.a. verzorgd door het Amerikaanse topinstituut Citris en IBM Research uit Zurich.

Voor meer informatie
Marloes Heeres, communicatieadviseur NOM, 050 - 521 44 28 Liebseth Brouwer, communicatieadviseur Provincie Drenthe, 0592 - 36 52 66