Waterschap Roer & Overmaas


22-11-2006

Persinformatie: waterwethouders bezoeken voorbeeldprojecten in werkgebied Waterschap Roer en Overmaas
Motto regionaal bestuurlijk waterpanel: goed voorbeeld doet goed volgen

Vrijdag 24 november a.s. gaan waterwethouders (20 van de 25 gemeenten), de gedeputeerde van de provincie en Rijkswaterstaat op werkbezoek in het kader van het inmiddels tweede regionale bestuurlijk Waterpanel. De deelnemers bezoeken onder andere de gemeenten Kerkrade, Gulpen-Wittem en de gemeente Simpelveld gelegen in het werkgebied van Waterschap Roer en Overmaas, de gastheer van deze middag.

De waterwethouders lichten de projecten, die allen met het afkoppelen van regenwater te maken hebben, zelf toe. Hierbij komen zowel de voor- als de nadelen van afkoppelen aan bod, waarmee ook andere bestuurders hun voordeel kunnen doen. Provincie, gemeente en waterschappen staan de komende jaren voor een behoorlijke wateropgave.

Waterpanels Limburg is een initiatief van de provincie, waterschappen en gemeenten.
Het doel van deze regionale bestuurlijke panels is om samen met alle betrokken partijen de huidige en toekomstige wateropgaven in Limburg te realiseren. Dit gebeurt door regelmatig tijdens Waterpanels met elkaar in gesprek te gaan, ideeën en oplossingen uit te wisselen en vervolgens acties te ondernemen.

Eerder al publiceerde Waterschap Roer en Overmaas dat er de komende jaren miljoenen nodig zijn voor het verminderen van wateroverlast. Tot deze conclusie kwam het waterschap naar aanleiding van een inventarisatie onder gemeenten in zijn beheersgebied. De inventarisatie vloeide voort uit afspraken uit het Nationaal Bestuursakkoord Water met als doel in beeld te brengen welke maatregelen voor de periode 2007-2015 nodig zijn om de wateroverlast in bebouwd gebied aanzienlijk te verminderen. Het gaat om ruim 900 knelpunten binnen de bebouwde gebieden, waarvan er 365 op te lossen zijn door het waterschap en 545 knelpunten die riolering, gemeentelijk oppervlaktewater of grondwater betreffen en waarvoor gemeenten maatregelen moeten nemen. De ruwe ingeschatte kosten bedragen ruim 78 miljoen voor gemeenten en 39 miljoen voor het waterschap. Een goede reden om eens naar oplossingen te kijken, ervaringen te horen en een aantal stimulerende voorbeeldprojecten te bezoeken, waar ook van geleerd kan worden.
Tijdens de excursies is er speciale aandacht voor de grote hoeveelheid verhard oppervlak in het gebied en de problematiek bij de overgang van landelijke en stedelijke gebieden in het Heuvelland.

Met het bezoeken van voorbeeldprojecten beoogt de stuurgroep Waterpanels samenwerking verder vorm te geven, een actieve houding te stimuleren om het watersysteem samen in de provincie en dus ook in het werkgebied van het waterschap op orde te krijgen. Het motto luidt dan ook niet voor niets: goed voorbeeld doet goed volgen.