Gemeente Beuningen


Afvalstoffenheffing in 2007 fors lager
De gemeenteraad heeft 14 november vergaderd over de afvalinzameling in de gemeente Beuningen. Aanleiding was een Evaluatienotitie Afvalinzameling 2004-2006. In deze evaluatie is onder andere teruggeblikt naar de invoering van de afvalcontainers, de overstap naar de milieustraat Dar en de proef rond het éénmalig gratis ophalen van grof afval. De gemeenteraad heeft vorige week besloten om het huidige afvalinzamelsysteem op een aantal punten aan te passen.

Verlaging van de afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing gaat een stuk omlaag en is vastgesteld op EUR 109,-. De afvalstoffenheffing wordt daarmee voor alle huishoudens gelijk, ongeacht het gebruik van een afvalcontainer of afvalzak. Dit besluit is genomen omdat de financiële administratie door het verschil in tarieven erg omslachtig is (EUR 117,50 voor alleen afvalzakken, EUR 125,- voor één container en EUR 132,50 voor twee containers) en kostenverhogend werkt.
Uit proeven die jaarlijks worden gehouden blijkt dat er meer afval in de afvalzak zit dan verwacht. Hierdoor zou het tarief van de afvalzak eigenlijk omhoog moeten. Ter compensatie van de, verhoudingsgewijs, geringere verlaging van de afvalstoffenheffing wordt daarvan afgezien. De tarieven voor het kopen van de zakken en het ledigen van de bakken veranderen dus niet.

Stopzetten gratis ophalen grof afval
Sinds april 2006 loopt een proef voor het éénmaal per jaar gratis ophalen van grof afval. De gemeenteraad heeft besloten om deze proef stop te zetten. Ieder huishouden dat nog geen gebruik heeft gemaakt van deze actie kan dat nog tot 28 april 2007 doen. Hierdoor is iedereen gedurende een jaar in de gelegenheid geweest om het grof afval 1 keer gratis te laten ophalen. De gemeenteraad wil de regeling niet voortzetten omdat het tegen het principe is van `de vervuiler betaalt'. Daarnaast moet het grof afval nu vaak ongescheiden worden afgevoerd naar de ARN, terwijl er anders nog allerlei nuttige toepassingen mogelijk zijn.

Proef voor apart inzamelen van luierafval
Een aanzienlijk deel van het restafval in Beuningen bestaat uit luiers (gemiddeld 8%). Dit betekent dus dat ongeveer 275 ton luierafval naar de ARN gaat voor verbranding. De gemeenteraad heeft besloten om een proef te starten voor het gratis inzamelen van luiers. Luierafval is immers een afvalstroom waarvoor - net zoals voor oud papier, textiel en glas - een goede verwerkingsmogelijkheid bestaat. De producten die na verwerking overblijven zijn: papier, plastic, compost en water. Alle huishoudens met kinderen van 0 tot 3 jaar krijgen een brief met een uitleg over de regeling. Inwoners die gebruik maken van medisch luierafval mogen ook van de regeling gebruik maken. Deze doelgroep krijgt echter geen rechtstreekse informatie thuisgestuurd omdat de adressen uiteraard niet bij de gemeente bekend zijn. Houdt u daarom de koerier in de gaten voor meer informatie.

Uitbreiding van het aantal locaties met kledingcontainers Het gaat uitstekend met het apart inzamelen van kleding in de gemeente Beuningen. Zo goed, dat we er vorig jaar een prijs voor hebben gekregen van Stichting KICI. Deze stichting heeft de kledingcontainers in Beuningen in beheer en zorgt ervoor dat de ingezamelde kleding een goede bestemming krijgt. Om te voorkomen dat met name de kledingcontainers in het centrum van Beuningen steeds overvol raken wordt het aantal locaties met kledingcontainers uitgebreid. De huidige containers worden nu al 3 keer per week geleegd en nog staan er regelmatig volle kledingzakken naast.

Afvaleducatie op basisscholen
De gemeente Beuningen heeft `stimulering van afvalscheiding' en `voorkomen van zwerfafval' hoog in het vaandel. Aan Stichting Dijkmagazijn wordt daarom opdracht gegeven om een lesprogramma samen te stellen voor afvaleducatie op basisscholen, waarin deze onderwerpen worden behandeld. Vanaf 2007 zal Stichting Dijkmagazijn deze lessen zelf geven op alle basisscholen in Beuningen. De gemeente hoopt dat de basisscholen jaarlijks `lestijd' ter beschikking willen stellen.