Time : 12:24:30
Date : 22 November 2006
Sender Name: VVI

KB van minister Demotte inzake hartcentra zal mensenlevens kosten

Op 1 januari 2007 zullen 4 Vlaamse hartcentra moeten sluiten. Het KB van de federale minister van Volksgezondheid Demotte, bepaalt immers dat vanaf dan enkel volledige hartcentra, mét hartchirurgie ter plaatse, erkend kunnen worden voor de behandeling van hartpatiënten. Dat is op korte termijn niet realiseerbaar. Geen erkenning betekent geen terugbetaling door het RIZIV, en dus sluiting. Alle investeringen (ongeveer 2 miljoen Euro per coronarografiezaal) worden er naar de schroothoop verwezen.

Dit nieuwe KB heeft voor de patiënt grote gevolgen. De patiënten van de zogenaamde B1-centra (alleen coronarografie) kunnen immers niet allemaal meteen terecht in de grote hartcentra. Daarvoor is de capaciteit onvoldoende. Dat betekent dat heel wat patiënten niet meer tijdig de juiste diagnose en behandeling zullen kunnen krijgen. Patiënten met een acuut infarct zullen niet langer terecht kunnen in deze centra, en zullen voor catheterisatie moeten worden doorvervoerd naar verder gelegen volledige hartcentra.

De sluiting van deze B1-centra is niet nodig. Ze zouden omgeschakeld kunnen worden tot B2-centra (coronarografie met ballondilatatie én stenting). De veiligheid van B2-centra zonder de aanwezigheid van een dienst hartchirurgie op dezelfde plaats, is wetenschappelijk aangetoond. Zowat overal ter wereld bestaan die. Uitzonderingen zijn Griekenland, Bahrein en Maleisië.
De Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen gaf herhaaldelijk advies over deze materie, en adviseerde daarbij voor de erkenning van zowel B2-centra, als volledige B3-hartcentra.

In Vlaanderen is het nut van deze B2-centra feitelijk al aangetoond. B1-centra plaatsen immers nu al in toenemende mate en terecht stents, zonder complicaties. De slaagcijfers zijn even goed als het Belgische gemiddelde.

Regionaal moet het mogelijk zijn om iedereen in België met een beginnend of dreigend hartinfarct, dag en nacht, binnen een zo kort mogelijke tijdspanne en zonder verlengend secundair transport, de beste behandeling aan te bieden om de kransslagaders open te krijgen of open te houden.

Net zoals in het buitenland kan dat het beste via de erkenning van B2-hartcentra. Zij moeten samenwerken met een B3-centrum in de omgeving, maar zonder de verplichting om hartchirurgie ter plaatse te hebben. De kwaliteit van de zorg moet in elk centrum adequaat worden opgevolgd.

B1-centra verplichten om zelf een B3-centrum op te richten, zoals de wetgeving nu voorziet, op een ogenblik dat het aantal hartoperaties vermindert ten voordele van het plaatsen van stents, getuigt niet van politieke wil om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België, het Verbond der
Verzorgingsinstellingen, en de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen pleiten samen voor een nieuw overleg met de federale overheid over dit KB. Wij vragen de minister om het KB te herzien, en in elk geval de sluiting van de B1-centra dringend uit te stellen, om ongelukken te voorkomen.

Contactpersonen:


* Belgische Vereniging van Artsensyndikaten (BVAS): Dr. Marc Moens, voorzitter: Boondaalsesteenweg 6, bus 4, 1050 Brussel, 02/644.12.88, absym.bvas@euronet.be


* Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB): Dr. Robert Rutsaert, voorzitter: Antwerpsesteenweg 18, 2630 Aartselaar, 03/238.49.48, asgb@pandora.be


* Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI):
Dr. Carine Boonen, algemeen directeur: Guimardstraat 1, 1040 Brussel, 02/507.01.72, asn@vvi.be


* Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen (VOV): Dhr. Luc Van Roye, algemeen directeur Nederlandstalige Kamer: Gildenstraat 9-11, 1000 Brussel, 02/286.85.52,
luc.vanroye@vov-info.be