Gemeente Barendrecht

Persbericht

Barendrecht, 22-11-2006

Besturen openbaar basisonderwijs in Zwijndrecht, Barendrecht en Ridderkerk fuseren

De besturen van de openbare basisonderwijsscholen in Barendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht gaan fuseren. Vanaf 1 januari 2007 zijn de scholen samengebracht in één professionele Stichting voor Openbaar Basisonderwijs. Deze samenwerking brengt een optimale uitwisseling van kennis, ervaring en kwaliteit met zich mee. Het bundelen van de krachten leidt bovendien tot een effectiever schoolbeleid, optimaal personeelsbeleid én tot een efficiëntere inkoop van materialen en dienstverlening. Extra prettig voor de kinderen en hun ouders: de scholen behouden hun eigen identiteit.

De gemeentelijke besturen van Barendrecht, Zwijndrecht en Ridderkerk dragen op 1-1-2007 het bestuur van de openbare basisscholen in hun gemeenten over aan de nieuwe Stichting Openbaar Basisonderwijs. "Verzelfstandiging en schaalvergroting" zijn daarbij twee belangrijke trefwoorden. Het nieuwe zelfstandige stichtingsbestuur is professioneel, krachtig én gespecialiseerd in het besturen van openbaar onderwijs. En dat heeft veel voordelen: doordat het bestuur een groot aantal scholen vertegenwoordigt, vormt het een belangrijke speler in het regionale onderwijsveld én kan het efficiënter inkopen. De scholen versterken elkaar met hun kennis, ervaring en kwaliteit. Door de grotere schaal krijgt professioneel personeelsbeleid veel meer kans én is er meer ruimte voor innovatie. Doordat de gemeentelijke overheden het bestuur over de scholen aan de nieuwe stichting overdragen, kan er bovendien een veel eenduidiger onderwijsbeleid gevoerd worden.

Positief
Qua uitstraling van de scholen verandert er voor de leerlingen en ouders niet veel, `hun' school blijft `hun' school. De veranderingen voltrekken zich voornamelijk op bestuurlijk niveau, maar de positieve gevolgen daarvan zullen weinigen ontgaan: ouders en schoolteams zullen zich gesteund voelen door een daadkrachtig stichtingsbestuur, dat met korte lijnen werkt en het belang van de scholen als belangrijkste uitgangspunt heeft.

De volgende 15 scholen zijn bij deze fusie betrokken. In Barendrecht zijn dat de openbare basisscholen de Driehoek, De Dubbeldekker, De Tweemaster, De Draaimolen en de Zeppelin. In Zwijndrecht zijn dat De Dolfijn, De Tandem. De Develhoek, De Twee Wieken en de Koningin Julianaschool in Heerjansdam. In Ridderkerk zijn dat de Bosweide, de Botter, de Noord, De Reijer en de Piramide met een dislocatie in Rijsoord.

Aan de fusering is een gedegen periode van overleg, onderzoek en planning vooraf gegaan. Dit heeft geleid tot een uitgebreide rapportage, waarin taken, verantwoordelijkheden en beleidsplannen uitvoerig beschreven staan.

Voordat de fusie een feit is, vindt er in december nog een definitieve besluitronde bij de gemeentebesturen plaats. Overigens verdwijnen de gemeenten na de fusie niet helemaal uit beeld: zij blijven wettelijk eindverantwoordelijk voor het openbaar onderwijs.

Einde persbericht


---- --