Gemeente Gouda


persbericht: gouda gaat voor 100% groene stroom (22/11/2006)

Vanaf 1 januari 2007 stapt de gemeente Gouda volledig over op groene stroom. Op woensdag 22 november 2006 hebben wethouder Marco Kastelein en algemeen directeur Michiel van der Lande van Intergas Levering BV een overeenkomst getekend voor de levering van groene stroom. De gemeente Gouda gaat de overeenkomst aan voor de duur van drie jaar.

groene stroom
De gemeente Gouda kiest er voor om alleen stroom te gebruiken die op milieuvriendelijke wijze is opgewekt. Hierbij zijn geen fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool of aardgas gebruikt. Groene stroom is vrij van kernenergie.

Wethouder Marco Kastelein: In Gouda vinden we het milieu erg belangrijk. Dit is in allerlei zaken terug te zien. We investeren bijvoorbeeld fors in duurzaam bouwen. We leggen milieuvriendelijke oevers aan en we gaan de afvoer van afvalwater en regenwater scheiden. Op verschillende plaatsen zijn we daar al druk mee bezig. Daarnaast geven we als gemeente nu óók het goede voorbeeld door alleen nog maar groene stroom in te kopen.

europese aanbesteding
De liberalisering van de energiemarkt heeft tot gevolg gehad dat gemeenten verplicht zijn de levering van energie aan te besteden. Uit de Europese aanbesteding is Intergas uit Den Bosch als meest voordelige leverancier van groene stroom naar voren gekomen. Intergas is een grote speler op de Europese energiemarkt, met name in de Scandinavische landen. In Nederland levert Intergas Levering BV gas en duurzame elektriciteit aan ongeveer 186.000 bedrijven en huishoudens. Naast de levering van energie is Intergas actief op het gebied van energiemanagement.