Gemeente Breda

Breda legt ontwikkeling historische panden Nieuwstraat in handen WSG

Burgemeester en wethouders van Breda hebben een nieuwe eigenaar gevonden voor het voormalige kloostercomplex aan de Nieuwstraat.

Koper van het rijksmonument is Woning Stichting Geertruidenberg (WSG). WSG wil de Nieuwstraat 21 tot en met 29 geschikt maken voor 25 betaalbare huurappartementen en is op zoek naar een commercieel passende bestemming voor de kapel. WSG zal de komende maanden restauratie-, renovatie- en verbouwplannen voor het historische complex verder uitwerken.

De Nieuwstraat 21 tot en met 29 bestaat uit drie patriciƫrswoningen en het daarnaast gelegen kloostercomplex (kloosterhuis en kloosterkapel). Het is in zijn geheel aangewezen als rijksmonument. Vanwege de omvang van de investering en de monumentale status van de panden hecht het Bredase college grote waarde aan een koper met bewezen kwaliteiten op het gebied van restauratie, herontwikkeling en beheer van vergelijkbare monumentale panden.

Woning Stichting Geertruidenberg is een middelgrote woningcorporatie met kantoren in Geertruidenberg en Roosendaal. Haar werkgebied is Midden- en West Brabant. WSG is bekend met het restaureren en functioneel invullen van monumentale panden. Zij heeft circa 50 rijksmonumenten gerestaureerd en verhuurd. WSG stelt zich ten doel uitsluitend in het belang van de volkshuisvesting werkzaam te zijn. Kernactiviteit daarbij is het bieden van goede en betaalbare huisvesting die voor iedereen bereikbaar is. WSG heeft bijzondere aandacht voor speciale doelgroepen zoals ouderen, mensen met een handicap en de lagere inkomens.

In 1992 heeft de gemeente het complex van de Zusters Franciscanessen van Mariadal gekocht. Vervolgens is het tijdelijk als studentenhuisvesting gebruikt. In 2002 is in opdracht van het college een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden van restauratie/renovatie. Daaruit bleek dat restauratie, renovatie en herontwikkeling een aanzienlijke investering van de gemeente zou vergen. Overigens blijft het voorplein van de kapel behouden voor de realisatie van de Nieuwe Mark en de daarbij behorende openbare ruimte.

Breda, 22-11-2006