Gemeente Breda

Evaluatie Convenant Veiligheid Voetbalwedstrijden seizoen 2005-2006

Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de evaluatie van het Convenant Veiligheid Voetbalwedstrijden van het afgelopen seizoen.

In het convenant zijn afspraken gemaakt over de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende partners: NAC Breda, gemeente, politie, OM en de GHOR. In de evaluatie staan de resultaten en verbeterpunten van de gemaakte afspraken, die zijn meegenomen in het nieuwe convenant dat op 2 november jl. door de partners is ondertekend.

NAC Breda had een turbulent seizoen 2005-2006. Door het uitblijven van sportieve prestaties en de toenemende kritiek op de club, de spelers, de staf en het bestuur ontstonden enkele malen incidenten bij thuis- en uitwedstrijden. Daardoor was extra politie-inzet nodig. Door de gezamenlijke inspanning van de convenantspartners en de strenge maatregelen konden verdere ongeregeldheden worden voorkomen.

Op initiatief van de KNVB gingen de zogenaamde play-offs voor het eerst van start. In aller ijl werden maatregelen afgesproken, waarvan sommige direct en andere al waren ingevoerd. Zo was de politie bijvoorbeeld al uit het NAC-stadion. De pilot pasfotoregistratie en het project "Hooligans in beeld" (de gezamenlijke aanpak van probleemsupporters), konden niet volledig worden ingevoerd. De pilot pasfotoregistratie stond zowel plaatselijk als landelijk ter discussie. In overleg met de Lokale Driehoek besloot de burgemeester om vast te houden aan de pasfotoregistratie en de maatregelen te volgen die NAC Breda had opgesteld. De supporters reageerden nogal negatief op de tolerantiegrenzen, met extra aandacht voor het drugsbeleid en de dadergerichte aanpak bij ongeregeldheden.

Verder verbeterde de veiligheidssituatie in en om het NAC-stadion aanzienlijk door aanpassingen aan de veld- en straatverlichting, door camerabewaking en door de nieuwe `afvoermogelijkheid' voor de supporters van de tegenpartij. De intensieve samenwerking tussen de convenantpartners leidde ook tot een verscherpt alcoholbeleid, een scherper toezicht op alcohol- en drugsmisbruik en op het fietsenparkeerverbod en tot het actief optreden tegen overlastgevers. De parkeer- en verkeerssituatie, het toegangsbeleid tot café Beatrix en het structureel overleg met horecaondernemers en clubraad blijven aandacht vragen. Op regionaal niveau vindt overleg plaats om betaald-voetbalwedstrijden in de regio beter af te stemmen op elkaar (met ruimte voor een `couleur locale') en om de politie-inzet verder terug te dringen. Ook heeft NAC Breda in de eerste helft van het seizoen de supporterscoördinator volledig kunnen inzetten, onder meer met het project "Teamplay". Verder worden NAC-spelers steeds vaker ingezet bij activiteiten op sociaal en maatschappelijk gebied en wordt bekeken hoe de samenwerking met het Veiligheidshuis kan worden verbeterd.

Breda, 22 november 2006

Te downloaden:

* pb284 evaluatie voetbalconvenant 2005 2006.doc