Gedeputeerde Greiner: "Leren en werken bevorderen"

Gedeputeerde Andries Greiner (Arbeidsmarktbeleid) heeft namens Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland zijn handtekening gezet onder de intentieverklaring Leren en Werken Flevoland. Hierin willen 20 Flevolandse partijen samenwerken met het doel het leren en werken voor werkenden en/of werkzoekenden te bevorderen.

De ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben de Projectdirectie Leren & Werken in het leven geroepen om een extra impuls te geven aan het opleidingsniveau van de beroepsbevolking in Nederland. In Flevoland wordt in dit kader onder de subtitel "Samenwerking voor een leven lang leren" actie ondernomen om het opleidingsniveau van de
beroepsbevolking te verhogen.

Andries Greiner : "Het is het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt gelukt vele partijen in Flevoland te mobiliseren voor dit onderwerp. 200 duale trajecten en opleidingen op MBO en HBO niveau binnen 1 jaar is een ambitieuze doelstelling. Over niet al te lange tijd ontstaan er weer tekorten op de sterk aantrekkende arbeidsmarkt. Het is belangrijk daarop in te spelen en niet-werkenden en werkenden daarop voor te bereiden," aldus Greiner. "Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kunnen met dit project beter op elkaar worden afgestemd."

Voor de werkende beroepsbevolking is dit in hoofdzaak de taak en verantwoordelijkheid van de werkgevers en werknemers zelf. Overheden, onderwijsinstellingen en andere organisaties kunnen hieraan tegemoet komen door een betere organisatie van hun dienstverlening op dit terrein. Zo kunnen bijvoorbeeld de ervaringen die medewerkers in de loop der jaren in hun beroep of vrijwilligerswerk hebben opgedaan gemeten en gewogen worden door het afnemen van een EVC (Erkenning Verworven Competentie). Met een aanvulling in de vorm van een cursus of een deeltijdopleiding kan dan in een verkorte periode een diploma behaald worden. Voor mensen die een baan hebben is een `duaal traject' doorgaans een goede mogelijkheid om een opleiding te volgen. Ook hier is dienstverlening en flexibiliteit cruciaal; voor werkenden moeten de theorielessen buiten werktijd aangeboden worden.

Voor werkzoekenden is een duaal traject een goede manier om een nieuw beroep te leren of om oude vaardigheden op te frissen. Om dit project tot een succes te maken is de medewerking van veel partijen nodig, niet in de laatste plaats van de werkgevers en het bedrijfsleven in onze regio. De komende maanden zal het projectplan worden uitgewerkt tot een concrete leidraad voor geplande acties. Looptijd van het project is van 1 januari 2007 tot 1 januari 2008. Het PPA is namens de provincie Flevoland de trekker bij de ontwikkeling van dit project.