Gemeente 's-Hertogenbosch

22-11-2006
Uitkomsten haalbaarheidsstudie City Change Centre (CCC) 22 november 2006

In december 2005 is door het college - op verzoek van het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) - ingestemd met gemeentelijke medewerking aan een haalbaarheidsstudie naar een City Change Centre (CCC). Dit CCC is een onderzoeks- en discussiecentrum waarbinnen de verschillende disciplines, die te maken met ruimtelijke veranderprocessen in de stad, samenwerken. De haalbaarheidstudie toont aan dat er enthousiasme is voor het idee en het concept. Het onderzoek is uitgevoerd door cultuurintendant Erica Haffmans en is nu in zijn eerste fase afgerond.

Partners
Het CCC zal bestaan uit een kleine werkorganisatie gevoed door de kernpartners: BAI, Stadsarchief, Centrum Beeldende Kunst, Bibliotheek, woningcorporaties, gemeente en ontwikkelaars/bouwers. Afhankelijk van de projecten die ontwikkeld worden, zal het CCC samenwerken met andere partners in de stad zoals Uitlok, SKV, de Muzerije, Kring Vrienden van `s-Hertogenbosch, Heemkundekringen, Erfgoedhuis, Stichting literair 's-Hertogenbosch, Bossche theatermakers, onderwijsinstellingen en Productiehuis Brabant.

Wat is het City Change Centre?

Het CCC wordt gezien als een flexibele, creatieve denktank en platform waarin de kernpartners de agenda bepalen en waar op basis van wisselende coalities nieuwe ontwikkelingen en veranderprocessen worden vormgegeven. In concreto:

- nieuwe vormen van samenwerking en innovatie in planontwikkeling door creatieve energie uit meerdere disciplines (voorbeeld "Vesting als Korset");

- een betere presentatie aan en communicatie met Bossche bevolking (interactieve werkvormen zoals de creatieve piramide);
- kennisvermeerdering door het beschikbaar maken van resultaten van projecten en discussies (aanhakend bij de groeiende status op het gebied van architectuur en cultuurhistorie in `sHertogenbosch).

Het college heeft voor het komende jaar een subsidie van EUR 55.000,- beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van het CCC. Een eerste actie is het formeren van een bestuur dat het vervolg kan gaan vormgeven. Als het concept zich heeft bewezen, wordt gekeken naar een locatie. De nieuwe bibliotheek op het te ontwikkelen GZG-terrein is een mogelijkheid.