Gemeente Dordrecht


---

Ik woon in een monument, en nu?

Klanttevredenheidsonderzoek Monumenten

Theo Venhovens

De resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Monumenten, dat is uitgevoerd door het Sociaal Geografisch Bureau, zijn bekend. Zij geven een betrouwbaar beeld van de tevredenheid en de wensen van Dordtenaren over de dienstverlening van de gemeente op het gebied van de monumentenzorg.
Bureau Monumentenzorg en Archeologie zet zich in om monumenteneigenaren zo goed mogelijk te adviseren bij plannen voor een verbouwing of een restauratie, maar ook bij vragen over een vergunning of subsidie. Het onderzoek is uitgevoerd onder monumenteneigenaren en andere betrokkenen bij monumenten, zoals architecten, aannemers, makelaars en projectontwikkelaars.

De enquête is uitgezet onder bijna 600 monumenteneigenaren, 140 eigenaren hadden recent een verbouwing of restauratie van hun pand afgerond. Er zijn 104 projectontwikkelaars, aannemers, architecten, adviesbureaus en makelaars ondervraagd. In de enquête zijn vragen gesteld over bekendheid met verschillende diensten, bronnen en procedures en over de bekendheid en het contact met Monumentenzorg.

De waardering van de verschillende groepen geënquêteerden loopt uiteen. De groep die veel direct contact heeft met Monumentenzorg is het meest tevreden. Dit zijn de architecten, projectontwikkelaars en aannemers; zij zijn het beste op de hoogte van de wet- en regelgeving, subsidiemogelijkheden en restauratieopvattingen en hebben veel contact met de afdeling Monumentenzorg. De monumenteneigenaren blijken op het gebied van wet- en regelgeving minder goed op de hoogte. Er is duidelijk behoefte aan meer praktische informatie.

De aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren komen, worden komend jaar omgezet in praktische producten. De webpagina's van Monumentenzorg en Archeologie worden uitgebreid met praktische informatie. Er worden folders ontwikkeld met specifieke informatie over restauratieopvattingen, aanwijzing van monumenten, bouwhistorisch onderzoek, richtlijnen bij kleine verbouwingen e.d. Regelmatig worden monumenteneigenaren en andere betrokkenen op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en andere relevante informatie.

De resultaten van het KTO Monumenten zijn op te vragen bij bureau Monumentenzorg en Archeologie via monarch@dordrecht.nl of telefoon 078
- 639 64 02.

Kijk ook op www.dordrecht.nl/monumentenzorg.

Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon 078 - 639 62 36

Informatie
Lidewij de Koekkoek
Hoofd Monumentenzorg en Archeologie
telefoon 078 - 639 65 46