Persbericht: Goede start voor stemlokaal langs A2

Text 100

Goede start voor stemlokaal langs A2

Initiatief gemeente Breukelen gesteund door Alexander Pechtold en reizende kiezers

Breukelen, 22 november 2006 - Vandaag heeft de gemeente Breukelen het voor reizende kiezers mogelijk gemaakt om te stemmen langs de A2 bij tankstation Ruwiel. Alexander Pechtold van D66 ondersteunde dit moderne initiatief door er vanmorgen zijn stem uit te brengen, gevolgd door burgemeester Dales van Breukelen. In de functie van minister van bestuurlijke vernieuwing heeft Alexander Pechtold de weg naar de stembus al iets toegankelijker kunnen maken door ervoor te zorgen dat iedereen binnen zijn of haar eigen gemeente bij een willekeurig stemlokaal mag stemmen en niet meer per se naar één bepaald stemlokaal hoeft.

Bij de vorige verkiezingen heeft gemeente Breukelen een stemlokaal ingericht bij het treinstation van Breukelen. Inwoners van Breukelen konden op deze manier het stemmen combineren met hun dagelijkse treinreis. Om dit jaar tegemoet te komen aan kiezers die over de A2 rijden en om te pleiten voor een nog toegankelijker kiesstelsel, heeft de gemeente Breukelen een stemlokaal ingericht bij tankstation Ruwiel. Dit initiatief trok in de eerste anderhalf uur 36 stemmers, tegenover 12 mensen die vorig jaar op Breukelen CS hun stem uitbrachten. Helaas hadden vanmorgen 10 stemmers hun stempas niet omgewisseld in een kiezerspas en konden daardoor geen stem uitbrengen. Een kiezerspas maakt het mogelijk om bij elk willekeurig stemlokaal in Nederland te stemmen maar is alleen te verkrijgen door een bezoekje aan het gemeentehuis of stadsdeelkantoor.

'We leven in Nederland in een moderne democratie waar we het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk burgers hun stem uitbrengen. De Nederlandse kieswet is hieraan alleen nog niet aangepast want het omruilen van een stempas in een kiezerspas is niet eenvoudig. In de toekomst valt op dit vlak nog veel te winnen'. Aldus burgemeester Dales van de gemeente Breukelen.

Ook navraag onder de A2 stemmers van vanmorgen leert dat het kiesstelsel wel wat moderner mag. Het initiatief wordt gewaardeerd, evenals de koffie die klaarstaat voor de stemmers. Het stemlokaal is nog tot 21.00 uur vanavond geopend.

Over de Gemeente Breukelen
Met een inwoner aantal van ongeveer 15.000 inwoners en een totale oppervlakte van circa 5000 hectare is de gemeente Breukelen onder leiding van Burgemeester Dales een middelgrote gemeente. Breukelen bestaat uit de kernen Breukelen, Kockengen en Nieuwer Ter Aa. Drie duidelijk verschillende kernen, met een eigen specifieke schoonheid van natuur en landschap. Breukelen is zowel een Vechtstreekgemeente als een weidegemeente. Het dorp Breukelen ligt ingeklemd tussen de Vecht en Europa's drukst bevaren kanaal, het Amsterdam
- Rijnkanaal, de spoorlijn Amsterdam - Utrecht en de Rijksweg A2. In het voornamelijk agrarische deel ten westen van de Rijksweg A2, het weidegebied, liggen de dorpen Kockengen en Nieuwer Ter Aa en de buurtschappen Portengense brug, Portengen, Oukoop, Oud Aa, Kortrijk, Laagnieuwkoop en Spengen. De Scheendijk, het gebied ten oosten van de rivier de Vecht met het trekgatengebied, is onderdeel van de Loosdrechtse Plassen. Meer informatie www.breukelen.nl