Ingezonden persbericht


Gouda Vuurvast implementeert IFS

Eindhoven, 22 november 2006

Gouda Vuurvast, leverancier en installateur van vuurvaste steen en beton voor productieovens, implementeert de modulaire bedrijfssoftware van IFS. Het doel is het project- en ordermanagement te integreren, meer grip te krijgen op de kwaliteit van de bedrijfsprocessen en de continuïteit van de informatievoorziening van het bedrijf te waarborgen. De implementatie komt in het voorjaar van 2007 gereed, eerst in de Nederlandse vestigingen en een paar maanden daarna ook in België en Duitsland. Gouda Vuurvast maakte de keuze voor IFS op advies van Atos Origin, dat de shortlist maakte en met een omvangrijk puntensysteem een ranking toekende voor ieder pakket. Het bedrijf werkt op dit moment nog met diverse maatwerksystemen.

Peter Loef, adjunct-directeur Financiën & Automatisering en verantwoordelijk voor de automatisering bij Gouda Vuurvast, zegt: 'Bij het maken van de pakketkeuze heeft de functionaliteit van IFS voor document- en projectmanagement de doorslag gegeven. De ondersteuning daarvoor is goed doordacht en flexibel, terwijl we bij veel andere pakketten met ons unieke productieproces voor iedere klant de enorme papierwinkel niet gestructureerd konden vastleggen.'

Gouda Vuurvast produceert en installeert vuurvast materiaal, waaronder stenen in alle mogelijke formaten en beton op de productiesite van de klant. Daarmee bedient het met name bedrijven in de petrochemie, de milieu- en energiesector en de aluminiumindustrie. Vaak gebeurt dat via ingenieursbureaus, die de leverancier van het vuurvaste materiaal selecteren. Aangezien de installatie en ook het onderhoud daarvan bijzonder kapitaalgevoelig zijn, worden alleen gekwalificeerde leveranciers toegelaten. Gouda Vuurvast is de enige producent van dit materiaal in Nederland. Het grootste deel van de omzet wordt geboekt buiten Nederland.

Uitsluitend unieke producten
Bij het productieproces voor stenen, dat in Nederland plaatsvindt in Gouda, worden niet of nauwelijks standaardmaten gehanteerd. Elke klant heeft unieke wensen voor de maat van de steen. Gouda Vuurvast maakt voor elke steenmaat een matrijs, waarin de gemengde grondstoffen gegoten worden waarna de stenen over treinrails naar de oven gaan. Bij een nieuwe opdracht wordt eerst gecontroleerd of de gewenste maat al in het bedrijf aanwezig is. Zo niet, dan wordt een nieuwe matrijs ontworpen. Het stapelen van de stenen is deels geautomatiseerd met robots, die de stenen straks op aansturing van IFS Applications in bepaalde patronen leggen. Dit is nodig om de stenen goed door en door te kunnen bakken..

Versiebeheer
Door de individuele aanpak van elke opdracht is naast het productieproces ook het documentbeheer complex. Voor elk project vinden in het traject van calculatie tot order vele aanpassingen plaats, waardoor het projectmanagement een groot aantal versies van documenten in beheer heeft. Alle wijzigingen moeten terug te vinden zijn, inclusief de herkomst van onderdelen en leveranciers. De bedrijfssoftware van IFS is flexibel genoeg om zowel het projectspecifieke karakter van het productieproces, als de vele versies binnen elk project te ondersteunen. Dit gebeurt in IFS vanuit een centrale bron, terwijl het bij andere pakketten nogal eens voorkomt dat gebruikers de informatie op allerlei verschillende plaatsen moeten ophalen.

Koppelingen
Naast de aansturing van de robots wordt ook de software voor douaneaangifte aangestuurd door IFS Applications. Terwijl Gouda Vuurvast nu met diverse systemen werkt, die verschillende bronnen hanteren, is de database van IFS straks de enige gegevensbron.

IFS Applications zal worden gebruikt door 160 medewerkers, verdeeld over drie landen. Gouda Vuurvast heeft alle modules aangeschaft om zoveel mogelijk integratie binnen een standaardpakket te kunnen realiseren. 'Dat is nu al erg verstandig gebleken', zegt Peter Loef. 'We hebben onverwacht ook de HRM-module al in gebruik genomen wat we eerder niet hadden voorzien. We hebben straks een uitermate solide basis, die we makkelijk kunnen uitbreiden en optimaliseren.'

---------------------------------

Over Gouda Vuurvast
Gouda Vuurvast realiseert de productie, verkoop en installatie van vuurvaste materialen voor industriële toepassingen. Het bedrijf levert vanuit de vestigingen in Nederland, België en Duitsland aan klanten over de hele wereld, die actief zijn in de industriële sectoren Non-Ferro, Petrochemie en Milieu & Energie. Bij Gouda Vuurvast werken 370 mensen. Meer informatie: www.goudavuurvast.nl.

Over IFS
IFS ontwikkelt en levert componentgebaseerde applicaties voor middelgrote en grote ondernemingen en organisaties in dynamische markten. IFS Applications is gebaseerd op web- en portaltechnologie en kan stap-voor-stap worden ge lementeerd. De oplossing biedt meer dan 60 bedrijfsapplicatiecomponenten in 20 talen, die gebruikt worden in supply chain management (SCM), enterprise asset management (EAM), maintenance, repair and overhaul (MRO), product lifecycle management (PLM), customer relation management (CRM) en corporate performance management (CPM). IFS heeft kantoren in 54 landen, 2600 werknemers en meer dan 500.000 gebruikers over de hele wereld in de sectoren vliegtuigindustrie, automotive, high-tech, industrie, productie, procesindustrie, constructie, service- & facility management en utilities & telecom. In de Benelux werkt IFS voor klanten als Helpman BV, Koninklijke Kempen & Begeer (Gero), Amefa, Schlegel, Hertel, DuPont en Wynns. Het bedrijf staat genoteerd op de beur s van Stockholm (XSSE: IFS). Meer informatie: www.ifsnl.com.

Meer persinformatie en beeldmateriaal:
IFS
Renske van der Weijden
Telefoon: +31 40 292 3292
Email: renske.van.der.weijden(at)ifsnl.com

Wisse Kommunikatie
Francine Loos
Telefoon: +31 26 443 1523
Email: francine.loos(at)wisse-worldcom.nl