Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 november 2006

Sociale recherche rolt bijstandsfraude op

De sociale recherche Noord-Holland-Noord heeft onlangs twee zaken van bijstandsfraude opgespoord. Daarbij is de gemeente benadeeld voor respectievelijk E225.000,-en E103.000,-. Tegen de betrokkenen is proces-verbaal opgemaakt. Tezijnertijd zullen zij zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.

De eerste zaak betreft een 64-jarige vrouw en een 58-jarige man. De vrouw ontving jarenlang een bijstandsuitkering van de gemeente Alkmaar, maar verzweeg dat zij vanaf 1982 samenwoonde met de man. De man stond door de jaren heen op wisselende adressen ingeschreven en had al die tijd inkomen uit arbeid. De sociale recherche heeft tegen beiden proces-verbaal opgemaakt. Er is voor ongeveer E 225.000,- gefraudeerd. In verband met verjaring gaat de gemeente Alkmaar circa E 125.000,- terugvorderen. De uitkering is inmiddels beëindigd.

Schijnverlating
Daarnaast heeft de sociale recherche Noord-Holland Noord een 42-jarige vrouw en een 50-jarige man aangehouden. De zaak betreft een zogenaamde schijnverlating en speelt sinds december 1999. De vrouw ontving een bijstandsuitkering van de gemeente Alkmaar, de man een WAO-uitkering. De betrokkenen zijn gescheiden van tafel en bed, maar woonden niettemin samen. De man stond ingeschreven op een ander adres dan zijn (ex-)vrouw. Deze woning verhuurde hij onder aan vier illegalen. De illegalen zijn inmiddels door de Vreemdelingendienst het land uitgezet. De gemeente Alkmaar is voor E 103.000,- benadeeld. Dit bedrag wordt teruggevorderd. De uitkering is stopgezet.