Gemeente Den Haag

november 2006
Weinig overlast na sluiting tippelzone (22 november)

Op 1 maart 2006 sloot de tippelzone aan de Waldorpstraat. In de zes maanden na de sluiting heeft de politie gekeken wat de effecten van de sluiting zijn. Uit deze evaluatie blijkt dat er van maart t/m september 2006 zeer beperkt sprake is geweest van uitwaaiering van straatprostitutie. In de drie maanden na de sluiting werd hiervoor drie keer proces verbaal opgemaakt. Het aantal vrouwen dat gebruik maakt van de opvangvoorziening en hulpverlening aan de Zamenhofstraat is toegenomen.

Van 1 januari tot 1 juli 2006 heeft de politie continue gesurveilleerd in het Laakhavengebied. In de drie maanden na de sluiting registreerde de politie minder drugs- en prostitutieoverlast dan in de twee maanden voor de sluiting. In de maanden juni en juli zijn in het gebied rondom de oude tippelzone geen drugs- of prostitutiegerelateerde overlast meer waargenomen.

Niet alleen de overlast in het Laakhavengebied daalde, ook de overlast in de regio Haaglanden laat een dalende lijn zien. In 2004 werd 107 keer proces verbaal opgemaakt voor prostitutie gerelateerde overlast, in 2005 84 keer en in de eerste helft van 2006 (januari t/m juli) nog maar 12 keer.

De 24-uurs voorziening aan de Zamenhofstraat wordt door voormalig straatprostituees van de Waldorpstraat goed bezocht. Vanaf de opening in september 2005 tot eind juli 2006 hebben ruim 74 vrouwen gebruik gemaakt van de opvang. 68 vrouwen zitten in een hulpverleningstraject onder de hoede van SHOP, de Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees, of Parnassia. Daarom is besloten de opvang vanaf 2007 structureel voort te zetten. Er zijn zorgprogramma's opgesteld waarin de vrouwen begeleiding krijgen bij het afkicken en opbouwen van een normaal bestaan. Overigens wordt de 24-uurs opvang ook bezocht door dak- en thuisloze vrouwen die al dan niet in de prostitutie werken. Transseksuelen kunnen vanaf november terecht bij een opvanglocatie in de Heerenstraat.

Sinds 2003 constateert de politie een lichte stijging van geweldsdelicten. Gemeente, de zorgverlening en de politie gaan hier daarom extra aandacht aan besteden. Er is na de sluiting van de tippelzone echter geen toename geconstateerd van geweldsincidenten tegen vrouwen die voorheen op de tippelzone werkten. Dat blijkt uit het aantal aangiften van geweld door voormalig prostituees van de Waldorpstraat.

De gemeenteraad besloot in juni 2003 dat de tippelzone aan de Waldorpstraat moest sluiten. Redenen daarvoor waren de mensonwaardige omstandigheden waarin de verslaafde prostituees werkten en de zone trok illegale prostituees. Ook was er een toename van criminaliteit en agressie op en rond de tippelzone en het kostte de politie veel mankracht om de overlast beheersbaar te houden.

Een veilig Den Haag
Het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars' beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met twintig tot vijfentwintig procent zijn gedaald en moet de Hagenaar zich veiliger voelen. Kenmerkend voor de Haagse aanpak is de combinatie van preventie, repressie en handhavend optreden. Voor meer informatie kijk op www.denhaag.nl/veilig.