Gemeente Den Haag

november 2006
Scherpe daling drugsoverlast in omgeving van gebruikersruimten (22 november)

Wethouder Van Alphen in evaluatie: "Belangrijke schakel in hulp aan verslaafden"

De drugsoverlast in de omgeving van de twee Haagse gebruikersruimten is sterk afgenomen, blijkt uit gegevens van de politie Haaglanden. De beide voorzieningen aan het Zieken en het Van der Vennepark hebben zich ontwikkeld tot een belangrijke schakel in de opvang aan Haagse verslaafden. De vaste bezoekers gebruiken sinds de opening van de beide ruimtes minder drugs. In bijna honderd gevallen zijn deze verslaafden in contact gekomen met andere vormen van medische of ambulante zorg, de reclassering of bureaus voor huisvesting. Dit blijkt uit de evaluatie van de twee gebruikersruimten die respectievelijk in juni en september 2005 van start gingen.

In de evaluatie is veel aandacht voor de gevolgen van de opening van beide opvangplekken op de directe omgeving. Uit gegevens van de politie Haaglanden blijkt dat het aantal meldingen van drugsoverlast in de nabijheid van de gebruikersruimten met 23,2% is gedaald en in de straten daar omheen met 79,1%. Op een direct meldnummer, dat tot eind december 2005 heeft gefunctioneerd, zijn vanaf het moment van opening geen meldingen van drugsoverlast binnengekomen.

De eerste gebruikersruimten in Den Haag zijn gesitueerd in de Stationsbuurt en de Schildersbuurt, gebieden waar drugsgebruikers veel overlast veroorzaakten. In de omgeving van het Zieken daalde het aantal geregistreerde overlastmeldingen van 338 in 2004 naar 64 in de eerste helft van 2006. De meesten daarvan overigens op relatief grote afstand van de voorziening. De cijfers van de Van der Vennestraat leveren eenzelfde beeld op. Rond de voorziening daalde het aantal drugsoverlastregistraties van 25 in 2004 naar 3 in het eerste halfjaar 2006. De cijfers kunnen overigens niet los worden gezien van andere maatregelen, zoals de strafrechtelijke aanpak van veelplegers, cameratoezicht en intensieve politiesurveillance met extra bevoegdheden in het gebied.

Weerstand
De plannen voor de inrichting van twee opvangvoorzieningen voor hardrugsgebruikers leidde tot veel weerstand in de buurt, met name rond de Van der Vennestraat. De sporen van dat verzet zijn ook zichtbaar in de evaluatie.

De Begeleidingscommissie Zieken 107 heeft na een aarzelende start goed gefunctioneerd. Bewoners die in deze commissie participeren, constateren dat de leefbaarheid in de Stationsbuurt langzaam verbetert. Omdat op meerdere gebieden activiteiten ter verbetering van de wijk worden ontplooid is een rechtstreeks verband met de gebruikersruimte overigens niet aan te tonen.

De Begeleidingscommissie Van der Vennestraat is niet van de grond gekomen. Vertegenwoordigers van scholen, kerken en moskeeën zijn tot nu toe niet bereid zitting te nemen in de commissie. Bewoners weigeren deel te nemen vanwege de veronderstelde aantasting van de leefomgeving.

De voorzitter van de begeleidingscommissie Van der Vennestraat heeft het afgelopen jaar wel meerdere gesprekken gevoerd met omwonenden. Ook ontving hij veel email met signalen van overlast. Deze signalen zijn nooit formeel aan de politie gemeld. De voorzitter heeft met een beperkt aantal bewoners, de vaste kern, contact gezocht en gehouden.

Uitbreiding
In een toelichting op de evaluatie van de gebruikersruimten constateert wethouder Bert van Alphen (Volksgezondheid, Welzijn): "In de panden is het gebruik van harddrugs op zich niet de allesbepalende activiteit. Veel gebruikers geven aan dat ze graag mee willen doen aan dagloonprojecten zoals 'High Clean'." Een plan voor de verdere uitbreiding van mogelijkheden tot sociale activering voor deze doelgroep wordt momenteel opgesteld.

"Na ruim een jaar functioneren, kan geconstateerd worden dat de beide gebruikersruimten een vast onderdeel zijn geworden van de Haagse aanpak. Het kleinschalige karakter van deze lokaties past daar goed bij", stelt Van Alphen. "De behoefte aan meer voorzieningen van deze aard is groot".