Nieuwe sloot in Arnhem-Zuid (22-11-2006)

In het hele rivierengebied is Waterschap Rivierenland op zoek naar ruimte voor water. Dit is nodig om goed voorbereid te zijn op hevige buien, waarbij in korte tijd veel regen valt. In 2007 gaan we een extra sloot aanleggen in de wijk De Laar in Arnhem-Zuid. Deze zorgt ervoor dat we ook in natte tijden droge voeten houden.

Samen met de gemeente Arnhem heeft het waterschap in de zomer van 2006 onderzocht of het mogelijk is een extra sloot aan te leggen in De Laar. De sloot is nodig om regenwater af te voeren naar de Linge. De nieuwe sloot komt in de groenstrook vanaf de Brabantweg langs het Ravensteinpad, kruist de Einhovensingel en het weggetje De Laar en mondt uit in de sloot Laarsche Pijp.

Informatiebijeenkomsten

Half november 2006 presenteerden we het voorlopig ontwerp tijdens een eerste informatiebijeenkomst. Veel omwonenden hebben met ons meegedacht over de manier waarop de sloot het best in de woonomgeving ingepast kan worden. Wij gebruiken die reacties om het plan te verbeteren. Graag presenteren wij het aangepaste plan op de tweede informatiebijeenkomst die plaats vindt op:

dinsdag 12 december 2006 aanvang 19.30 uur
in Café De Klomp
Rijksweg Noord 129, 6661 KE in Elst

Tijdens deze avond zullen wij een toelichting geven op de gemaakte afwegingen en keuzes die geleid hebben tot het aangepaste ontwerp. Ook gaan we uitgebreid in op de vragen die tijdens en na de inloopavond van 15 november aan ons zijn gesteld. Een overzicht van deze vragen en onze antwoorden daarop kunt u hier inzien.

Bij de aanleg van de sloot zijn er een aantal zaken waar we rekening mee houden:

* We zorgen ervoor dat de sloot op een veilige manier in de woonomgeving past.

* We richten hem zo in dat er een gunstig leefklimaat ontstaat voor planten en dieren. Dat ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zorgt ook voor een betere waterkwaliteit.
* De bomen en het speelterreintje die voor de sloot moeten wijken, komen weer terug op een andere plaats in de wijk.

Onderzoeken

Voordat we de sloot gaan graven, voeren we verschillende onderzoeken uit. Bijvoorbeeld:

* onderzoek op aanwezigheid van niet gesprongen explosieven vanuit WOII

* archeologisch onderzoek

* onderzoek naar de ligging van kabels en leidingen
* bomen onderzoek

* onderzoek naar de aanwezige planten en dieren
* grondboringen

De resultaten gebruiken we voor het ontwerp en de uitvoering van het plan.

Wilt u meer weten over de nieuwe sloot in De Laar, kunt u contact opnemen met Bastiaan Heutink van Waterschap Rivierenland, telefoon (0344) 64 90 90.