Meer water en natuur Boven-Linge (persbericht) (21-11-2006)

Herinrichting afgerond

De afgelopen jaren is de Linge tussen Opheusden en het Amsterdam-Rijnkanaal ingrijpend verbeterd. Meer natuur, meer mogelijkheden om water aan- en af te voeren en een betere waterkwaliteit. De omvangrijke, miljoenen kostende herinrichting, zal op 22 november a.s. door Waterschap Rivierenland formeel worden afgesloten tijdens een bijeenkomst op het erf van de boerderij van dhr. Stam in Ochten.

Herinrichtingsplan

Een groot deel van de Betuwe is voor de waterhuishouding afhankelijk van de Linge. Concrete knelpunten in de aan- en afvoer van oppervlaktewater leidden ertoe dat in 1993 een herinrichtingsplan werd opgesteld voor de Boven-Linge voor een traject van circa 19 kilometer. Het plan diende niet alleen de waterstaatkundige problemen op te lossen, maar ook bij te dragen aan het versterken van ecologische en recreatieve betekenis van de Linge.

Uitvoering

De uitvoering van het plan had plaats van 1997 tot en met 2006. Een deel van de uitvoering viel samen met het Landschapsplan van de Betuweroute dat de Nederlandse Spoorwegen voor de Linge liet opstellen. Dit gebeurde in het kader van de compensatie van het verlies aan natuur en landschapswaarden door de aanleg van de Betuweroute.

Natuur en techniek

Voor de bijeenkomst zijn de bij de herinrichting betrokken organisaties uitgenodigd: provincie, gemeenten, Dienst Landelijk gebied en de Projectorganisatie Betuweroute. Onderdeel van de ontvangst is een korte rondwandeling langs een deel van de Linge waar de aanwezigen een blik kunnen werpen op een meestromende nevengeul met ecologische oevers en een geavanceerde, op afstand bestuurbare stuw.