Ingezonden persbericht


Europese verzekeraars onderschatten invloed van Solvency II-regelgeving

Unisys-onderzoek wijst uit dat verzekeraars niet leren van ervaringen in bankwereld

Schiphol-Rijk, 22 november 2006 - Europese verzekeraars onderschatten het werk dat gepaard gaat met het voldoen aan de Solvency II-regelgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Unisys. De Solvency II-regelgeving zorgt voor een grondige herziening van de manier waarop verzekeraars in de Europese Unie omgaan met hun kapitaalreserves en risicobeheer. Volgens Unisys-experts moeten bedrijven die de deadline van 2010 willen halen, nu aan de slag gaan.

Het Unisys-onderzoek richtte zich op de vraag wat de status is van Solvency II-projecten bij verzekeraars in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en Nederland. De studie wees uit dat 65 procent van de bedrijven denkt dat één tot drie jaar voldoende is om te voldoen aan de nieuwe regels. Meer dan 70 procent van de ondervraagden verwacht dat er minder dan 20 mensen nodig zijn voor projecten op het gebied van Solvency II compliance.

"Deze cijfers wijzen uit dat Europese verzekeraars geen helder beeld hebben van de impact van Solvency II, waarbij we in ogenschouw moeten nemen dat deze regels alle aspecten van het operationele beheer beïnvloeden", zegt Robert van der Eijk, Partner & Practice Leader bij Global Financial Services Unisys België. "Niettemin is de meerderheid ervan overtuigd dat de interne kennis van Solvency II beter is dan die van directe concurrenten."

Het onderzoek toont aan dat Solvency II beschouwd wordt als een breed regelveld met impact op alle aspecten van de onderneming. Hoewel de Europese verzekeraars onderkennen dat Solvency II invloed heeft, is er op de hoogste niveaus nog geen echte zorg. 56 percent van de respondenten zegt dat er momenteel geen follow-up van Solvency II-projecten plaatsvindt door de raad van bestuur. Slechts 46 procent is bezig met het bepalen van de manier waarop Solvency II de onderneming als geheel beïnvloedt. Voor de follow-up heeft 50 procent een team ingesteld. 61 procent beschikt over een Senior Risk Manager die direct rapporteert aan de raad van bestuur.

De Europese banken zijn de verzekeraars voorgegaan op het gebied van regelgeving voor riskmanagement. Basel II, dat vergelijkbaar is met Solvency II, was vaak een flinke uitdaging en werd regelmatig onderschat. Bij het implementeren van Basel II-projecten beoordeelden de meeste banken de impact niet juist en kwamen kosten hoger uit dan verwacht.

"Solvency II is veel complexer dan Basel II, maar desondanks hebben we niet het idee dat de meerderheid van de verzekeraars zal profiteren van de ervaringen van collega's in het bankwezen", zegt Marc Willame, Manager bij GFS Unisys België. "Hoewel Solvency II pas in 2010 van kracht wordt, moeten Europese verzekeraars het project nu al op een heldere manier beoordelen."

Solvency II moet begeleid worden door een sterk projectmanagementteam dat alle dimensies van de organisatie bekijkt. Van alle respondenten is 64 procent ervan overtuigd dat extra competenties nodig zijn om de organisatie compliant te maken. Hoewel Solvency II van invloed is op alle aspecten van de organisatie, verwachten de geïnterviewden de meeste invloed op het capital management-beleid, de operationele processen en systemen en de herverzekering.

Over Solvency II
De huidige solvabiliteitsregelgeving geeft aan dat verzekeraars een vast percentage van premies of claims moeten reserveren als solvabiliteitskapitaal. Solvency II vereist dat ze al hun risico's gaan meten en beoordelen. Dat betekent dat zij alle potentiële bedreigingen in kaart moeten brengen, waaronder operationele risico's, investeringsrisico's en compliance-risico's. Het doel van Solvency II is het creëren van een raamwerk waarbij solvabiliteitseisen beter in lijn zijn met de risico's die een verzekeraar loopt. Daarnaast zijn de nieuwe regels bedoeld om de Europese verzekeringssector te stroomlijnen door de introductie van transparante en coherente wet- en regelgeving. Deze regels moeten ervoor zorgen dat verzekerden beschermd zijn en krijgen waar ze recht op hebben.

Over het onderzoek
Het onderzoek onder verzekeraars vond in de eerste helft van 2006 plaats onder bedrijven in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en Nederland. Doel was het bepalen van de status van Solvency II-initiatieven bij verzekeringsbedrijven en het onderzoeken van onderwerpen op het gebied van strategie, organisatie, processen en systemen. Aan de studie namen 26 specialisten, Chief Financial Officers, Chief Risk Officers of senior leden van hun teams deel.

# # #

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. Onze consultants maken gebruik van de Unisys-expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. Zo helpen zij klanten bij het ontwikkelen van veilige en betrouwbare bedrijfsprocessen. Onze diensten en oplossingen bieden klanten diepgaand inzicht in hun organisatie, de voorwaarde voor een continue en stabiele bedrijfsvoering. Door de toepassing van Unisys 3D Visible Enterprise zien klanten vooraf de gevolgen van hun beslissingen en worden de kansen en risico's volledig zichtbaar nog voor de investering gedaan wordt.