Ministerie van Justitie

Inspecties: Rechtspositie en beveiliging van tbs in gevangeniswezen toereikend, zorg nog niet op peil

Persbericht | 22-11-2006

De Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) en de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) concluderen dat de zorg in de nieuwe tbs-afdelingen in gevangenissen nog niet voldoende op peil zijn. Dat blijkt uit het inspectierapport dat minister Hirsch Ballin van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De nieuwe tbs-afdelingen hebben nog niet hetzelfde zorgniveau als tbs-klinieken kunnen bieden. Uit het oogpunt van rechtspositie en beveiliging zijn de voorzieningen wel toereikend.

Sinds begin 2006 is in zes penitentiaire inrichtingen een tbs-afdeling ingericht, onder verantwoordelijkheid van een tbs-kliniek. De Inspecties voor de Sanctietoepassing en voor de Gezondheidszorg hebben dit nieuwe verschijnsel onderzocht en concluderen dat deze nieuwe afdelingen nog niet zijn volgroeid tot volwaardige tbs-afdelingen. Weliswaar zijn de rechtspositie en beveiliging in deze voorzieningen toereikend en hebben de inspecteurs geen inbreuken op de wettelijke rechten geconstateerd; de afdelingen verschillen in een aantal opzichten nog veel van de klassieke tbs-klinieken.

Het blijkt dat tbs'ers die in een van de zes nieuwe tbs-afdelingen in het gevangeniswezen verblijven, veel minder bewegingsvrijheid hebben dan bewoners van de reguliere tbs-klinieken. Ook kunnen zij vaak geen bezoek ontvangen op hun 'kamer', terwijl dat in de klinieken wel mogelijk is. Vooral daar waar de tbs-afdelingen in de gevangenis onderdeel uitmaken van hetzelfde gebouw als de penitentiaire inrichting, is het onderscheid moeilijk te zien. De onderzoekers kwalificeren de gebouwelijke voorzieningen van deze nieuwe afdelingen dan ook soberder en met minder bewegingsvrijheid voor de patiënten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert dat de patiëntenzorg nog niet op het peil is van de zorg zoals die door de tbs-klinieken kan worden gegarandeerd. Het behandelaanbod en de daarmee samenhangende zorgprogramma's in alle voorzieningen nog in ontwikkeling zijn of in het beginstadium van implementatie verkeren. De medische c.q. somatische zorg en medicatievoorziening is overal adequaat en de bereikbaarheid/beschikbaarheid van een psychiater is in toenemende mate toereikend. Wel laat de verpleegkundige bezetting nog te wensen over, waardoor nog niet alle voorzieningen in staat zijn dwangmedicatie toe te dienen.

Voor het personeel dat is gaan werken op de nieuwe afdelingen geldt dat hun rechtspositie onderling kan verschillen. Sommige medewerkers waren reeds in dienst van de penitentiaire inrichting en zijn gedetacheerd naar de tbs-kliniek, waar anderen daadwerkelijk in dienst zijn getreden van de tbs-kliniek. Ook de gehanteerde functiebenamingen wisselen per afdeling. Wel is op alle afdelingen voorzien in aanvullende scholing van het personeel. Het opleidingsniveau van de groepsleiders is binnen en tussen de voorzieningen zeer divers en de deskundigheid van het personeel afkomstig uit de penitentiaire inrichting is vooralsnog beperkt.

De inspecties adviseren het hoofdkantoor van de Dienst Justitiële Inrichtingen om in de toekomst meer een begeleidende, stimulerende, kaderstellende of coördinerende rol te spelen. Ook wordt het hoofdkantoor aanbevolen meer uniformiteit aan te brengen in de rechtspositionele regelingen voor het personeel en te stimuleren dat de tbs-afdelingen een evidence-based behandelaanbod ontwikkelen. Ook kunnen de tbs-afdelingen beter afbakenen welke patiënten zij wel en welke zij niet kunnen plaatsen. De klinieken wordt aanbevolen hun patiënten zo goed mogelijk te informeren over wat zij in de toekomst aan voorzieningen en bewegingsvrijheid kunnen verwachten.

De inspecties zullen binnen een jaar opnieuw onderzoek doen om te bezien hoe de tbs-afdelingen in het gevangeniswezen zich ontwikkelen.

De minister van Justitie schrijft in zijn reactie op het onderzoek aan de Tweede Kamer dat hij de aanbevelingen van de inspecties integraal overneemt. Het hoofdkantoor van DJI zal in de toekomst meer ondersteuning bieden bij het opzetten van dergelijke nieuwe afdelingen. Het Wetenschappelijk Onderzoeksbureau van Justitie (WODC) is gevraagd het tot stand komen van deze nieuwe tbs-locaties te evalueren. De ontwikkeling van evidence-based behandelaanbod en zorgprogrammering zijn opgenomen in het eerder verschenen plan van aanpak tbs, dat naar aanleiding van het rapport van de commmissie Visser is opgesteld.

Inspectie Sanctietoepassing
De Inspectie voor de Sanctietoepassing houdt toezicht op de reclasseringsorganisaties en op alle landelijke diensten en inrichtingen die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen vallen. De inspectie onderzoekt of de taken van deze verschillende organisaties effectief en met voldoende kwaliteit worden uitgevoerd. Bovendien houdt de inspectie toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.

De inspectie is onafhankelijk, maar organisatorisch een onderdeel van het ministerie van Justitie. Bevindingen van de inspectie worden gerapporteerd aan de minister van Justitie.