Ingezonden persbericht


persbericht

De ideale politicus: intelligent en sociaal, doch zuinig

300.000 bezoekers www.wiekiesjij.nl zijn nauwelijks geïnteresseerd in persoonlijke kenmerken

Amsterdam, 22 november 2006 14:30u

Op www.wiekiesjij.nl hebben de afgelopen dagen 300.000 mensen gezocht naar hun 'ideale politicus'. Een analyse van de eerste 150.000 zoekopdrachten wijst uit dat de Nederlandse kiezer zoekt naar een vakbekwame en intelligente man of vrouw - geslacht maakt niet uit. De 'ideale politicus' moet met name oog hebben voor zorg, welzijn en onderwijs, maar mag de economie en overheidsbegroting niet uit het oog verliezen. Bovendien moet hij of zij een universitaire opleiding genoten hebben.

Met 300.000 bezoekers is www.wiekiesjij.nl de derde (internet)stemhulp van Nederland. Mensen konden hier zoeken naar de meest ideale politicus om een voorkeursstem op uit te brengen. Hun zoekopdrachten zijn geanalyseerd en uit de opgegeven selectiecriteria is gedestilleerd wat de kiezer op dit moment werkelijk bezighoudt.

Uit de analyse kwam naar voren dat zowel links als rechts georienteerde kiezers zorg en welzijn het belangrijkst vinden, op de voet gevolgd door onderwijs. Opvallend genoeg volgen direct daarna financiën en economie. Blijkbaar willen kiezers dat een socialer beleid niet ten koste gaat van een gezonde overheidsbegroting of economische groei.

Bij de keuze van een kandidaat wordt naast expertise en achtergrond ook intelligentie sterk gewaardeerd. De meeste kiezers, ongeacht eigen opleidingsniveau, verkiezen een universitair geschoold politicus. Er kon ook geselecteerd worden op persoonlijke eigenschappen zoals autobezit, geloof of woonsituatie, maar hierin blijkt de kiezer nauwelijks geinteresseerd. Ook opvallend: het aantal jaren ervaring in de politiek wordt niet relevant geacht.

De thema's van de vorige verkiezingen blijken nauwelijks te tellen: er werd door linkse en rechtse kiezers weinig gezocht op de thema's integratie, defensie, buitenlands beleid en Europa. Het enige verschil tussen 'links' en 'rechts' in deze verkiezingen ligt in de gewenste achtergrond van een politicus. Rechtse kiezers zien een politicus graag uit het bedrijfsleven komen, linkse kiezers liever uit de zorg of het onderwijs.

extra informatie -