Gemeente Breda

In toekomst geen composteeractiviteiten meer op locatie Nieuwe Kadijk

In de toekomst zullen op de locatie aan de Nieuwe Kadijk geen composteeractiviteiten meer plaatsvinden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten na klachten over geuroverlast, met in april vernietiging van de vergunning door de Raad van State als gevolg. Het college gaat op zoek naar alternatieve locaties en naar de beste manier voor de verwerking van groenafval. Eerdere voorstellen om de locatie aan de Nieuwe Kadijk te overkappen voor de composteringactiviteiten komen daarmee te vervallen.

Los van de uitspraak van de Raad van State, is de gemeente al geruime tijd bezig een volwaardig, duurzaam alternatief voor de verwerking van groenafval te ontwikkelen. Ook vanwege de geplande woningbouwontwikkeling in Teteringen.

Het college gaat nu onderzoeken wat het beste alternatief is voor composteeractiviteiten en wat de beste manier is voor de verwerking van het groenafval. In de tussentijd zal inzameling en lichte verwerking van het groenafval doorgang moeten vinden. Afhankelijk van toestemming van de Provincie Noord-Brabant gebeurt dat mogelijk nog op de locatie Nieuwe Kadijk, uiterlijk tot 2010. Dat is het moment waarop in de nabije omgeving woningbouw wordt gerealiseerd.

Groenafval en biomassa

Onderzoek door Deloitte & Touche heeft reeds aangetoond dat eigen bewerking van de groenafvalstroom op termijn de meest rendabele wijze van verwerking oplevert. Compost is niet noodzakelijkerwijs het eindproduct. Uit groenafval kan bijvoorbeeld ook biomassa materiaal worden geproduceerd dat als alternatieve brandstof dienst kan doen. De markt voor biomassa is de laatste jaren in ontwikkeling. Het gemeentelijk composteerbedrijf leverde voornamelijk compost en in toenemende mate ook biomassa materiaal.

Breda, 22 november 2006