Unicef



Servië: het succes van een jonge Roma-vrouw 22 november 2006, Belgrado - Ljiljana Ilic (28) is een Roma-vrouw die sociale, economische en culturele grenzen heeft doorbroken om te kunnen studeren. Maar gemakkelijk was het niet.

Ljiljana Ilic werkt nu bij een organisatie die Roma-mensen helpt de cirkel van armoede te doorbreken. Foto: Unicef
Servië/2006/Milanovic

Ljiljana Ilic werkt nu bij een organisatie die Roma-mensen helpt de cirkel van armoede te doorbreken. Foto: Unicef Servië/2006/Milanovic

Ljiljana's ouders vonden het onzin dat ze na het basisonderwijs nog naar school zou gaan. "Mijn vader zei steeds: 'Nu is het tijd om te gaan trouwen' of 'Waarom moet jij nog zonodig naar school?'", vertelt ze. Haar moeder wilde dat ze met school stopte toen ze twaalf werd.

Kindhuwelijken
Kindhuwelijken komen in de Roma-gemeenschap vaak voor. Als een Roma-meisje trouwt, wordt ze eigendom van haar echtgenoot en moet ze bij hem gaan wonen. Zonder opleiding zijn veel meisjes niet in staat een identiteitskaart te bemachtigen. Daarnaast hebben ze geen toegang meer tot de gezondheidszorg en sociale bescherming. Ze worden volledig afhankelijk van hun man.

Ljiljana zat gevangen tussen de verwachtingen van haar familie en haar wens om verder te studeren. Slechts 2,4 procent van de Roma-meisjes maakt de middelbare school af. Het komt bijna nooit voor dat ze daarna nog verder studeren.

"Mijn moeder zei dat ik moest leren koken en schoonmaken. Anders zou geen enkele man me willen", vertelt Ljiljana. Maar Ljiljana zette door. Ze ging in een bloemenwinkel werken om haar talenstudie aan de universiteit van Belgrado te kunnen betalen. Na haar studie is ze gaan werken bij een organisatie die zich inzet voor een betere leefsituatie van Roma.

Kinderrechten
Roma-kinderen, en vooral meisjes, zijn vaak slachtoffer van handelaren, geweld, seksueel misbruik en exploitatie. Vanwege het discriminerende beleid van de overheid tegen de Roma, wordt er meestal niets gedaan aan deze schending van de kinderrechten.

"In de Roma-cultuur vindt men jongens waardevoller en belangrijker. Meisjes denken dat een ander leven, of een opleiding, niet mogelijk is", aldus Ljiljana.

Volgens de officiële cijfers zijn er 108.193 Roma in Servië. Dat is minder dan 2 procent van de totale bevolking van Servië. Onofficieel wordt het aantal Roma echter op circa 500.000 geschat.

Verbetering
Er lijkt in zowel Servië als Montenegro verbetering op te treden in de situatie van de Roma. Voor de eerste keer in hun lange geschiedenis in de regio hebben de Roma een nationale minderheidsstatus gekregen. Dat biedt hen de mogelijkheid op te komen voor hun rechten. Daarnaast heeft de regering van Servië plannen gemaakt die de armoede van de Roma moeten bestrijden en de integratie moeten verbeteren.

Unicef en de Roma-kinderen Sinds 2002 steunt Unicef het onderwijs van Roma-kinderen in de elf armste gemeenschappen in Servië. "Er zijn nu meer kinderen die op school blijven", vertelt Dragan Djoric, een leraar in Bojnik, waar Unicef actief is.