Vereniging Natuurmonumenten


Herkomst zwarte cirkels in het beekbergerwoud
22-11-2006

Tijdens graafwerkzaamheden in het natuurgebied Beekbergerwoud heeft Natuurmonumenten onlangs `zwarte cirkels' ontdekt. Deze tot de verbeelding sprekende cirkels hebben tot speculaties geleid naar de herkomst ervan. Natuurmonumenten heeft de Rijksdienst voor Archeologie , Cultuurlandschap en Monumenten , RACM (het voormalige ROB) gevraagd om de herkomst van deze cirkels te achterhalen.

Onderzoek
Na het documenteren van de structuur en de datering van monsters houtskool, is het waarschijnlijk dat de kringvormige greppels dateren tussen 1730 en 1810. De structuren hebben een diameter van 10 tot 12 meter. Uit de beschikbare documentatie van het Beekbergerwoud blijkt dat het bos in de 19^e eeuw intensief voor houtskoolproductie werd gebruikt en alles wijst erop dat de cirkels hiervan de restanten zijn. Ze liggen namelijk precies tegen de toenmalige bosrand en de vulling van de greppels bevat veel houtskool.

Veluwse houtskoolproductie De houtskoolcirkels zijn waarschijnlijk de resten van meilers. Dit zijn heuvels waarin het opgestapelde hout van binnenuit afbrand totdat smeulend houtskool overblijft. Het produceren van houtskool was niet eenvoudig. Onder andere door een plotselinge toestroom van lucht kan het verkolingsproces mislukken. Vandaar dat houtskoolmeilers vaak werden aangelegd op beschutte plaatsen, bijvoorbeeld in bosrijk gebied. Het branden van houtskool was een langdurig proces dat meerdere dagen in beslag nam en goed gecontroleerd moest worden. Daarom werden de hutten van de kolenbranders vaak gebouwd op korte afstand van de meilers. Het uiteindelijk verkregen houtskool werd gebruikt voor de bewerking van ijzer.

Historie
Duizenden jaren lang was het Beekbergerwoud onbegaanbaar moerasbos. In 1871 velden houthakkers de laatste boom van het laatste oerbos van Nederland, met de bedoeling om dit om te zetten tot landbouwgrond. Nu de natuur een schaars goed is geworden, wil Natuurmonumenten de natuur hier weer een kans geven om te herstellen zodat opnieuw een nat bos kan ontstaan. De graafwerkzaamheden om het 300 hectare grote gebied in te richten tot natuurgebied zijn in augustus gestart. Vanwege het natte weer worden de werkzaamheden tijdelijk onderbroken. De verwachting is dat het eerste gedeelte van de werkzaamheden in het voorjaar van 2007 wordt afgerond.

Voor nadere informatie
kunt u contact opnemen met Wim Niemeyer, telefoon (055) 505 34 96 en/of Bert Groenewoudt (RACM), telefoon 033-422 75 58. Voor foto's zie www.uddel.info.