Artsen zonder Grenzen


Tsjadische medewerker gedood bij aanval in zuidoosten Tsjaad

22/11/2006 16:50 -- Een Tsjadische medewerker van Artsen zonder Grenzen is vorige week gedood en een andere gewond geraakt bij gevechten in het zuidoosten van Tsjaad. In de afgelopen weken zijn daar tienduizenden mensen gevlucht, van wie vijfduizend vanuit het gebied rondom Koloye, waaronder Tsjadiërs die al eerder hun eigen dorpen waren ontvlucht.

foto: Kadir van Lohuizen 'Op donderdag ging een aantal van onze medewerkers naar ons project in Koloye. Zij waren sinds 25 oktober geëvacueerd', aldus Filipe Ribeiro, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen. 'Onderweg zagen ze verlaten dorpen die deels platgebrand waren. Koloye zelf is compleet platgebrand, alle mensen zijn verdwenen. Onze kliniek is geplunderd, medicijnen en andere voorraden zijn ook weg. Twee vrouwen vertelden ons dat de aanvallers de inwoners hadden bedreigd en gezegd dat iedereen - ook Artsen zonder Grenzen - er beter aan zou doen om weg te blijven.'

Direct na de aanval werden 37 Tsjadische medewerkers van Artsen zonder Grenzen vermist. Inmiddels zijn 33 van hen terecht. `Eén van hen is omgekomen bij de aanval. Een andere is gewond geraakt', zegt Filipe. 'Anderen wisten te vluchten naar de plaatsen Adé, Kumu en Dogdoré. Maar van vier van hen weten we nog niets.'

In het plaatsje Adé hebben zesduizend gevluchte Tsjadiërs uit Koloye en andere dorpen kamp opgezet. Zij verblijven daar in primitieve omstandigheden. Het team heeft inmiddels 22 patiënten behandeld en zal medicijnen en materialen aanvoeren. Op 19 november verkende een van onze teams de situatie bij het plaatsje Kerfi, veertig kilometer ten zuiden van Goz-Beïda, waar zo'n duizend gevluchte Tsjadiërs verblijven. Het team bood eerste hulp en zal een mobiele kliniek naar het gebied sturen als dat veilig kan.

Sinds december 2005 is het oosten van Tsjaad het strijdtoneel van gevechten tussen het regeringsleger en Tsjadische rebellen. Daarnaast trekken gewapende ruiters door het gebied. Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp aan gevluchte Tsjadiërs op diverse locaties met 75 internationale medewerkers en 1.100 Tsjadische medewerkers.

Het werk van Artsen zonder Grenzen in Tsjaad
Bekijk de fotoreportage van Kadir van Lohuizen
Beluister het radio-interview met arts Anneke Tas en fotograaf Kadir van Lohuizen

Bekroning 'bestverzorgd jaarverslag' voor Artsen zonder Grenzen --