Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 november 2006

Adviezen Wereldstemwijzer zetten verkiezingen op de kop: 52 zetels voor PvdA, slechts 21 voor CDA

Nederlanders die de Wereldstemwijzer invulden zetten de verkiezingsuitslag op zijn kop. Omgerekend naar een verkiezingsuitslag geven ze 52 zetels aan de PvdA en 21 aan het CDA. D66 doet het opvallend goed met 13 zetels net als de groep Wilders die er 10 haalt. De uitslag is een tegenvaller voor de VVD die genoegen zou moeten nemen met 10 zetels.

Op 1 november lanceerde De Derde Kamer de Wereldstemwijzer. De Wereldstemwijzer is onderdeel van de campagne "Jouw stem maakt een wereld van verschil." Met deze campagne wil De Derde Kamer aandacht vragen voor het belang van internationale thema's in de verkiezingen.

Internationale samenwerking geen thema in campagne

Oegandees Derde Kamerlid Elisabeth Kameo merkte op dat er in het grote lijsttrekkersdebat van dinsdagavond zo goed als geen aandacht was voor internationale samenwerking. Slechts één partijleider, André Rouvoet, verwees naar armoede in de rest van de wereld. Ook in de verkiezingscampagnes was er geen merkbare aandacht voor internationale samenwerking.

Kiezers kennen buitenlandstandpunten partijen maar doen er niets mee

Vijftien leden van De Derde Kamer uit landen als India, Iran, Nigeria en Colombia gingen de straat op om te praten met Nederlandse kiezers. Ze stelden vast dat de kennis van internationale onderwerpen redelijk is en de betrokkenheid hoog. 6 van de 10 geïnterviewden kon een testje over ontwikkelingssamenwerking in de verkiezingsprogramma's voldoende beantwoorden (de helft of meer van de vragen goed). Veel geïnterviewden toonden belangstelling voor ontwikkelingshulp en namen een programvergelijking over internationale samenwerking mee. Teleurstellend voor de leden van De Derde Kamer was dat veel kiezers toch aangaven hun stem op andere onderwerpen te baseren. De betrokkenheid bij ontwikkelingslanden is groot maar koopkracht, werkgelegenheid en veiligheid zijn de thema's die de verkiezingen bepalen.

Fotobijschrift:

Leden van De Derde Kamer uit Indonesië en Burundi praten met kiezers over het belang van Nederlandse verkiezingen voor ontwikkelingssamenwerking en internationale betrekkingen. Foto Bob Karhof/ De Derde Kamer

Foto mag rechtenvrij gebruikt worden, mits naamsvermelding.

_______________________________



Ingezonden persbericht