Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 november 2006


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Defensie en Justitie


over het onderzoek naar mogelijke misdragingen van de MIVD in Irak


1. Kent u het bericht "Kamp passeert toezichthouder MIVD"? (p. 108 Teletekst 22-11-2006)


2. Behoort het onderzoeken van mogelijke misdragingen van de MIVD in Irak naar uw mening tot de taakstelling van de Commissie van Toezicht, die is ingesteld om de rechtmatigheid van het handelen van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten te toetsen? Zo nee, waarom niet?


3. Heeft u overwogen om deze Commissie de opdracht te geven om een onderzoek te doen naar beschuldigingen van misdragingen van de MIVD in Irak? Zo ja, waarom heeft u die opdracht niet aan deze commissie verstrekt? Zo nee, waarom niet?


4. Heeft de door u ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van dr. J.T. van den Berg dezelfde bevoegdheden als de Commissie van Toezicht? Zo ja, betekent dat dat de commissie-Van den Berg ook toegang heeft tot alle relevante informatie van de MIVD? Betekent dit ook dat die commissie alle medewerkers van de MIVD kan horen of het recht heeft getuigen (onder ede) of deskundigen te horen en plaatsen te betreden? Op welke grond heeft de commissie-Van den Berg die bevoegdheden? Zo nee, welke bevoegdheden heeft de commissie-Van den Berg dan wel?


5. Kan de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten alsnog op eigen initiatief of op een daartoe strekkend verzoek van een van beide Kamers van de Staten-Generaal een onderzoek verrichten naar de genoemde mogelijke misdragingen? Zo ja, acht u dit wenselijk? Zo nee, waarom niet?


6. Kunt u deze vragen tegelijkertijd met de eerder gestelde schriftelijke vragen over deze kwestie beantwoorden?