Time : 13:31:07
Date : 22 November 2006
Sender Name: KPMG

Meer dan 2000 Belgische bestuurders verenigd in Audit Committee Institute (ACI) Belgium

INTERNATIONALE STUDIE BENADRUKT HET BELANG VAN HET AUDIT COMMITTEE INSTITUTE

Het Belgische Audit Committee Institute (ACI), dat in 2005 als onafhankelijk overlegplatform voor leden van auditcomités in België werd opgericht, heeft zijn start niet gemist. Amper één jaar na de oprichting is het Instituut uitgegroeid tot een gekend knowledge center. Het Instituut ondersteunt vandaag meer dan 2000 bestuurders bij het tegemoet komen aan het wijzigende wetgevend en financial reporting landschap.

Nieuwe rol auditcomités versterkt nood aan delen van 'best practices' Leden van auditcomités en bestuursleden vervullen een alsmaar meer belangrijke rol in het licht van de hervormingen met betrekking tot deugdelijk bestuur. De recente golf van reguleringen inzake deugdelijk bestuur en interne controle heeft ertoe geleid dat auditcomités in steeds striktere omstandigheden dienen te functioneren, waarbij het naleven van de regelgeving in combinatie met het bewaren van operationele effectiviteit wellicht hun grootste uitdaging vormt.

Om efficiënter tegemoet te komen aan deze veranderingen, en hun slagkracht gemakkelijker te handhaven, biedt het ACI aan leden van auditcomités de nodige tools, kennis en aanvullende competenties om hun veeleisende rol van toezicht te kunnen vervullen. Hierbij is het primaire doel van het Instituut het delen van kennis met bestuursleden en leden van auditcomités, het aanscherpen van hun bewustzijn, en het ondersteunen van hun mogelijkheden om doeltreffende processen te implementeren.

Zakelijke contacten in alle sectoren
Het ACI werd opgericht om bestuursleden en leden van auditcomités bij te staan in het opnemen van hun verantwoordelijkheden. Sophie Brabants, ACI in België: "Als professionele organisatie heeft het ACI regelmatige contacten met auditcomités binnen verscheidene organisaties in alle sectoren en is het ACI als dusdanig goed geplaatst om inzichten te verschaffen in een brede waaier aan best practices en processen. Bestuursleden kunnen zich te allen tijde wenden tot het ACI, dat zeg maar functioneert als interactieve ontmoetingsplaats van kennis en competentie."

Vandaag vinden reeds meer dan 2000 bestuurders hun weg naar het Belgische luik van het ACI, om nationale en internationale ervaringen uit te wisselen via onder meer rondetafelgesprekken en seminars. Daarnaast reikt het ACI aan haar leden verscheidene tools aan om het beleid van het auditcomité aan te scherpen. Een uniek voorbeeld is het boek 'Shaping the Belgium Audit Committee Agenda', dat aan de leden van auditcomités praktische handleidingen, een agenda, een charter en allerhande personaliseerbare checklists voor bijvoorbeeld zelf-evaluatie biedt.

Internationale studie toont nut van ACI aan
Een studie van ACI naar de werking van auditcomités toont aan dat de leden van Belgische auditcomités (1 op 3) vandaag doorgaans niet volledig tevreden zijn over de effectiviteit van hun activiteiten. Dit is wellicht te wijten aan hun recente ontstaan, waardoor zij relatief gezien minder ervaring hebben dan hun internationale tegenhangers. Toch wijst alles er op dat de Belgische auditcomités zich meer bewust worden van hun rol en verantwoordelijkheden, en dat zij aan de vereisten van de wettelijke standaarden moeten kunnen voldoen. Op internationale schaal zijn auditcomités doorgaans meer tevreden over hun activiteiten, maar maken hun leden (77%) zich vooral zorgen over hun rol en persoonlijke verantwoordelijkheden.

Vanuit deze standpunten beschouwd, is het op punt stellen van een Audit Committee Institute als ruggesteun voor auditcomités per regio een welkome gebeurtenis. Het eerste ACI vond zijn oorsprong in 1999 in de Verenigde Staten. Ondertussen is het ACI dan ook uitgegroeid tot een internationaal netwerk van lokaal aangepaste knowledge centers, met een groeiend aantal deelnemers.

Voor meer informatie kan u zich steeds wenden tot het Audit Comité Instituut in België:

Audit Committee Institute
Bourgetlaan - Avenue du Bourget 40
1130 Brussel - Bruxelles

www.audit-committee-institute.be
e-mail : info@auditcommitteeinstitute.be

Contact:
Sophie Brabants
Audit Committee Institute
Tel. +32 (0)495 593 377