Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente krijgt subsidie voor zeven spoorse doorsnijdingen (persbericht 107 - 21 november 2006)

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer een subsidie toegekend van 9.948.148. Deze eenmalige uitkering wordt besteed aan zeven projecten die de inpassing en veiligheid van het spoor verbeteren en de barrièrewerking van het spoor opheffen of verminderen.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat de subsidie besteden aan allerlei soorten projecten die te maken hebben met spoorse doorsnijdingen. In essentie gaat het om gemeentelijke plannen die gebiedsontwikkeling stimuleren en de stedelijke bereikbaarheid ten goede komen, waarbij ze de inpassing en veiligheid van het spoor verbeteren en de barrièrewerking van het spoor verminderen. Het gaat om om alle gelijkvloerse spoorwegkruisingen en de nieuw te bouwen klinkertunnel. Het zijn de volgende zeven projecten: Woldweg, Kieldiep West Tracé, Kerkstraat, Kalkwijk, Klinkertunnel,
Kleinemeersterstraat-Borgercompagniesterstraat en De Vosholen.

De subsidieregeling voor het aanpakken van spoorse doorsnijdingen bij gemeenten is een groot succes gebleken. De subsidie is vergoed aan gemeenten voor de aanleg van tunnels onder het spoor om woonwijken beter met elkaar te verbinden, voetgangersbruggen, fietstunnels, het verdiept aanleggen van het spoor of het opheffen van bestaande gelijkvloerse kruisingen gecombineerd met het vervangen door een tunnel.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ontving afgelopen maanden meer dan 100 aanvragen van gemeenten. Minister Peijs had eerder dit jaar een bedrag van 300 miljoen euro uitgetrokken om gemeenten te helpen de barrièrewerking van het spoor - spoorse doorsnijdingen - in stedelijk gebied te verminderen of op te heffen. In totaal komen nu 61 projecten in aanmerking voor een financiële bijdrage van het ministerie.