Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 22 november 2006

De week van Kerstmis

De vijf vrouwenstemmen van De Caelis zingen middeleeuws kerstrepertoire

De week van Kerstmis is een week vol feesten en herdenkingen: 28 december is het feest van de onschuldige kinderen, 29 december is het de beurt aan Thomas Beckett. 1 januari, de laatste dag van het 'octaaf' is een Mariafeest. De Caelis roept een muzikaal beeld op van de troebele periode van de late Middeleeuwen met muziek voor deze mystieke week.

De viering van de geboorte van Christus bracht in de Middeleeuwen behalve grote vreugde ook een benauwend besef van kwetsbaarheid teweeg. Met name in de 14de eeuw, getekend door oorlog, pest en hongersnoden, was de behoefte aan troost groot. Maria, moeder Gods, die zelf met haar oneindige mildheid zoveel leed had weten te trotseren, was een lichtend baken in een duistere, meedogenloze wereld.

Dit nativiteitsprogramma omvat daarom behalve muziek gewijd aan de geboorte van Jezus ook lofzangen op Maria, van wie een feestdag valt op 1 januari. Het eenstemmige gregoriaans van de kerstmis wordt omlijst met polyfone paraliturgische motetten en conducti uit de 13de en de 14de eeuw.

Vocaal ensemble De Caelis is gespecialiseerd in de uitvoering van middeleeuwse muziek en zingt bij voorkeur van de originele notatie. Ook voor de wijze van uitvoeren proberen ze dicht bij de bron te blijven en werken daarvoor nauw samen met musicologen, historici en linguïsten. Hun specialiteit is het verkennen van alle uithoeken van de vrouwelijke stem, waarbij improvisatie en vrije ornamentatie een voorname rol spelen. Het resultaat is volgens de pers 'warm, vrouwelijk en sensueel'.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 ­ 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen ­ is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.

__________________