Gemeente Rotterdam

Nr. 218
22 november 2006

Lijnbaanhoven krijgen nieuw aanzicht

Het Lijnbaankwartier in het centrum van Rotterdam moet niet alleen een goed winkelgebied zijn, maar ook een prettige plek om te wonen en te verblijven. Zodat de binnenstad ook na het sluiten van de winkels en kantoren een levendig gebied is. Om dat te bereiken heeft wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) vandaag namens de gemeente Rotterdam de Overeenkomst Gebiedsafspraken Lijnbaanhoven ondertekend met de verschillende vastgoedeigenaren van de Lijnbaanhoven: Amvest Projectontwikkeling B.V., Stichting Philips Pensioenfonds, A.B. van Pelt Projektontwikkeling B.V. en Manhave Vastgoed B.V.

Met deze overeenkomst aanvaarden de partijen het gezamenlijk opgestelde Masterplan Lijnbaanhoven en het Uitwerkingsplan Lijnbaanhoven als vertrekpunt. Deze plannen voorzien in een levendige binnenstad, met meer woningen en winkels in het centrum en stedelijke rustpunten rond de beide Lijnbaanhoven (Joost Banckertsplaats en Jan Evertsenplaats).

Definitief besluit

Tot februari 2007 is ruimte voor een informatie- en consultatieronde met bewoners en ondernemers in het gebied en overige betrokkenen. Tevens wordt de gemeenteraadsleden om hun mening gevraagd. Het doel van deze ronde is te informeren, maar ook om reacties te inventariseren en deze te gebruiken bij het maken van een stedenbouwkundig plan. De reacties worden verwerkt in een reactiedocument in de vorm van een advies aan het college van B&W. Het college en de raden van bestuur van de diverse vastgoedeigenaren nemen daarna een definitief besluit over de Overeenkomst Gebiedsafspraken.

Stedelijke rustpunten
Het masterplan Lijnbaanhoven geeft de Rotterdamse binnenstad een nieuwe impuls. Het plan geeft ruimte aan meer woningen, winkels en andere stedelijke voorzieningen. Het plan voorziet in zes nieuwe woontorens met tussen de 500 en 900 woningen. De bestaande bebouwing wordt opgeknapt. Bewoners krijgen vanuit hun huis uitzicht op een groen daklandschap: private en collectieve groene daktuinen verrijken de woongebouwen. De hoven worden omgevormd tot stedelijke rustpunten die deel uitmaken van de binnenstad. Ook het winkelend publiek profiteert van deze aangename inrichting van de hoven. In de directe omgeving van de Lijnbaan ontstaan nieuwe voorzieningen, zoals ruimte voor bijzondere winkels en horeca. In de verbindende dwarsstraten zorgt dit voor meer levendig-heid in de avonduren. De expeditiestraten worden deels bebouwd, zodat de uitstraling van deze straten aanzienlijk verbetert. De bereikbaarheid van het gebied blijft optimaal. Voor een betere ontsluiting wordt op de Aert van Nesstraat verkeer in beide richtingen gedeeltelijk mogelijk gemaakt. Parkeer-garages van twee lagen onder de beide hoven worden aangelegd voor zowel huidige als nieuwe bewoners.

noot voor de redactie/